Smaranda Enache kapta 2011-ben az Európai Polgár Díjat

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke Smaranda Enachénak, a marosvásárhelyi Pro Europa Liga elnökének adta át ma az Európai Polgár Díjat.

Az átadási ünnepségen Tőkés László úgy nyilatkozott, a díjat olyan jogi, illetve magánszemélyek kapják, akik kiemelkedő tevékenységet bizonyítnak az európai elvek népszerűsítésében. Hozzátette, arról, hogy melyik évben ki lesz a kiválaszott személy, az Európai Parlament elnöke által vezetett bizottság hoz döntést.

Az europarlamenti képviselő a Mediafaxnak azt is elárulta, ő javasolta, hogy Smaranda Enache legyen idén a kitüntetett. Továbbá, a díj átadásának helyszínéről is őmaga döntött: a Pro Europa Liga székhelyén kézbesítették a kitüntetést az elnökasszonynak. Tőkés azzal indokolta a helyszín megválasztását, hogy a demokratikus társadalom egy erős polgári szféraként jellemezhető, amelyet a Liga székhelye tökéletesen képvisel.

A díjat, amely egy oklevélből, kitűzőből és éremből áll, Smaranda Enache az általa képviselt és népszerűsített európai elveknek, valamint az emberi jogokért folytatott harcnak köszönheti.

Az elnökasszony a kitüntetést 20 év állhatatos munkájának elismeréseként tekinti. Úgy nyilatkozott, a díj nemcsak neki, hanem a Pro Europa Ligának is szól. Hozzátette, megtiszteltetés számára ez a kitüntetés. A Pro Europa Liga célja ugyanis az, hogy népszerűsítse a megértést és kiengesztelést, hiszen több olyan erő létezik, amely bizalmatlanságot ültet Európa jövőjében. „Azt gondoljuk, hogy a nemzetek és a hagyományok csakis egy összetartó Európában teljesülhetnek be.” – fogalmazott Smaranda Enache.

Az Európai Polgár Díjat idén Böjte Csaba, ferences szerzetes, a dévai „Szent Ferenc” Alapítvány elnöke is megkapta.

Smaranda Enache 1998–2001 között Románia nagykövete volt Finnországban és Észtországban. A Pro Europa Liga élén végrehajtott polgári tevékenysége által lett közismert. 2012-ben pedig független jelöltként pályáz a helyi polgármesteri tisztségre.

Share this post

PinIt
scroll to top