Sokkal több kérés érkezett, mint ahány hely van a bentlakásokban

Az egyetemisták által leadott kérések száma jóval meghaladja a marosvásárhelyi bentlakásokban lévő szabad helyek számát. A „Petru Maior” és a Színművészeti Egyetem által biztosított szállóhelyekre kétszer annyi hallgató jelentkezett az idei tanévkezdéskor, mint amekkora az épületek befogadóképessége.

Az oktatási intézmények nem tudnak eleget tenni a rengeteg kérésnek, így a hallgatóknak nem marad más választásuk, mint albérletet keresni, átlagosan havi 65 és 100 euró értékben, egy garzonlakásért.

Marosvásárhely több mint 9000 egyetemistája közül csupán 1700-nak biztosítanak otthont a bentlakások. Itt havonta 110 lejbe kerül a bérleti díj a „Petru Maior” állami helyeire bekerült hallgatóknak, míg 200 lej és a fogyasztás bizonyos hányada a „Dimitrie Cantemir” magánegyetemre iratkozóknak.

A „Petru Maior” állami egyetemre bejutott közel 4000 hallgató közül közel 700 adott le kérést bentlakási szobára. A két egyetemista-otthon azonban legtöbb 380 személyt képes befogadni összesen, holott a legtöbb szobában négy ágy van.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen négy bentlakásába összesen 1176 hallgató fér el, a kérések száma azonban itt is jóval meghaladta ezt az értéket. A szállás ára 125 lejtől 210 lejig ingadozik, a helyek függvényében. A szobákat szeptember 29. és október 3. között lehet elfoglalni.

A Színművészeti Egyetemen, ahová egyébként majdnem 300 egyetemista jár, a bentlakások 29 személy számára biztosítanak csak szállást. A bérleti díj 150 lejtől kezdődik, a szobák pedig háromágyasak.

A város egyik legkorszerűbb bentlakását a „Dimitrie Cantemir” magánegyetem tudhatja magáénak, amely öt szinten, 63 szobában több mint 180 helyet biztosít a hallgatók számára. A szobák háromágyasak, a bérleti díjba pedig beleszámítódik a szoba fenntartásából származó hányad is.

Számos egyetemista szorul majd albérletre Marosvásárhelyen. Számukra nem lesz könnyű fenntartani a bérelt szobát, lakást, ugyanis az árak 65–70 eurótól kezdődnek, és túlléphetik a 100 eurót is, már egy garzon esetében, a felszereltség függvényében. Egy szobát 100–125 euróért lehet bérelni, a legmagasabb ár 150 euró. Ugyanakkor, nagyobb bérleti díjra kell számítani a főtéri zónában, illetve az egyetemek közelében lévő lakrészek esetében.

Share this post

PinIt
scroll to top