Spontán sztrájk a Román Postánál

roman.posta_citynews.roBejelentetlen munkabeszüntetéssel tiltakozott kedden is a Román Posta több mint 1500 alkalmazottja Bukarestben a jövedelem-csökkenést eredményező vállalati intézkedések ellen. A román hírtelevíziók szerint a postássztrájk veszélyezteti a nyugdíjak kézbesítését.

A hétfőn kezdődött spontán akcióval a privatizálás előtt álló Román Posta dolgozói a tervezett munkaidő-csökkentés ellen tiltakoztak. A több mint 30 ezer embert foglalkoztató vállalat vezetősége – a sztrájkolók állítása szerint – úgy akarja kikerülni a csoportos elbocsátásokkal járó végkielégítési kötelezettséget, hogy inkább a munkaidő csökkentésével takarékoskodik és havi négy fizetés nélküli szabadnapra küldi alkalmazottait. A szakszervezet becslése szerint ezek az intézkedések 15-20 százalékos bércsökkenést eredményeznek a dolgozóknak.

A bukaresti postásokkal szolidaritást vállalva több száz kolozsvári postás is beszüntette kedden a munkát. A postások sorában egyre terjedő tiltakozási hullám pánikot keltett a nyugdíjasok között. Romániában minden hónapban 14-e és 2-a között folyósítják a nyugdíjakat: 1,5 millió idős ember bankkártyára kapja járandóságát, 3,7 milliónak pedig a postás viszi ki.

A Mediafax hírügynökség úgy tudja: a Román Posta – a szolgáltatásai iránti igény visszaesése miatt – bevételeinek immár több mint 70 százalékát költi bérekre, míg versenytársai esetében ez az arány 50 százalék körül van. A Román Posta jelenleg 7100 fiókkal rendelkezik országszerte, alkalmazottainak száma eléri a 32 ezret. A vállalatnak összesen 556,9 millió lej (127,4 millió euró) adóssága volt 2011 végén. A román állam 75 százalékos részvénycsomagot birtokol a vállalatban.

A román kormány vállalta a veszteségesen működő állami vállalatok privatizációját, ami az egyik meghatározó feltétele annak, hogy Románia sikeresen lezárja az idén a Nemzetközi Valutaalappal 2011-ben megkötött elővigyázatossági hitelmegállapodását. A bukaresti kormány a posta 51 százalékos részvénycsomagját szeretné eladni.

Share this post

PinIt
scroll to top