Szabó Bélát választotta vezetőjévé a MOGYE magyar tagozata

Szabó Béla professzort választotta vezetőjévé a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata.

Szász József, a magyar tagozat választási bizottságának az elnöke az MTI-nek elmondta, a választói névjegyzékben szereplő 121 magyar oktató közül 95-en adták le szavazatukat, 91 szavazat Szabó Béla professzort támogatta. A választási eredményhez az is hozzájárult, hogy Szabó kihívója, Benedek Imre professzor még a délelőtti órákban közölte, visszalép a versenyből.

Szabó Béla az MTI-nek elmondta, nehéz lesz megoldani a MOGYE-n kialakult helyzetet, hiszen „süketek párbeszéde” zajlik a román és a magyar tagozat között. „Mi nem ismerjük el az ő választásaikat, ők nem ismerik el a mi választásainkat” – jelentette ki. A tagozatvezetőt rektorhelyettesi tisztség illetné meg az egyetemi struktúrában, de a MOGYE magyar illetékesei kétségeiket hallatták azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi konfliktusos helyzetben a rektor kinevezze azt, akit a magyar tagozat választott.

A magyar választásokat az egyetem magyar oktatói az alapítványi tulajdonban lévő Stúdium könyvtárban voltak kénytelenek megtartani azt követően, hogy az egyetem vezetése nem engedélyezte, hogy az oktatási intézmény dísztermében szervezzék meg a választást.

Forrás: MTI

Share this post

PinIt
scroll to top