Szárazság Maros megyében

Mindössze 20 liternyi csapadék hullott a megyében júliusban, négyzetméterenként. Ez az érték messze elmarad a sokéves átlagtól, amely szerint az év hetedik hónapjában általában 80,2 liter/négyzetméter csapadék hull – állítják a Helyi Meteorológiai Központ szakértői.

Ennek értelmében, július volt az idei év legszárazabb hónapja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint, a kukoricaföldek 0–100 centiméter mélységben közepes mértékű szárazságot mutatnak, míg a hazai termőföldek összességében erős kiszáradásról tanúskodnak.

A Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság információi szerint, Maros megyében a mezőgazdasági területek 15%-át sújtotta a szárazság. Jelen pillanatig összsesen 62 ezer 762 hektárnyi területet érintett a csapadékmentes időszak, ebből közel 30 ezer hektárnyi legelőt.

Az ültetvények közül a legrosszabb állapotban a kukorica- és a cukorrépaföldek vannak, de a szója és a krumpli is megsínylette a száraz időt. A gabonefélék családjából, az elvetett 18,3 hektárnyi búzából és rozsból máig mindössze 12,8 hektárnyit tudtak betakarítani. Ezzel szemben, az árpaültetvényekről 100%-ban sikerült learatni a termést.

A meteósok mára és holnapra is esőt jósolnak Maros megyében, a lehulló csapadék mennyiség elérheti a 20 liter/négyzetméter értéket. Csütörtöktől azonban visszatér a kánikula – állítják a szakemberek.

foto: aradon.ro

Share this post

PinIt
scroll to top