Székely szabadság napja: Rendbontás nélkül ért véget a marosvásárhelyi tüntetés

A Székelyföldnek autonómiát követelő jelszavakat skandálva Marosvásárhely főterére vonult a Székely szabadság napját ünneplő, a bukaresti közigazgatási átszervezési tervek ellen tiltakozó tömeg csütörtök este, ahol a rendezvény petíciójának átadása után a résztvevők rendbontás nélkül elhagyták a teret.

Fotó: Plugor Árpád

Fotó: Plugor Árpád

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a tüntetők az „Autonómiát!”, „Székelyföld”, „Itthon vagyunk!” jelszavakat kiabálva, de békésen, ünnepi hangulatban tették meg a Székely vértanúk emlékművétől a főtérig vezető két kilométeres utat. Bár korábban – a demonstrációt megelőző jogvitára hivatkozva – Maros megye prefektusa azt hangoztatta, hogy „nem tekinti engedélyezettnek” a felvonulást, a karhatalom nem próbálta a járdára szorítani a tüntetőket, mint két évvel ezelőtt, amikor ebből dulakodás alakult ki, hanem félpályás forgalomkorlátozással biztosította szabad mozgásukat.

A főtéren a megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és az SZNT több képviselője átadta a korábban közfelkiáltással elfogadott petíciót a kormány megyei megbízottjának, majd erről hangosbemondón is beszámoltak a megmozdulás résztvevőinek.

A tüntetők mintegy félóra múlva kisebb csoportokban elhagyták Marosvásárhely főterét.

Fotó: Plugor Árpád

Fotó: Plugor Árpád

Ciprian Caluser, a rendezvényt nagy erőkkel biztosító csendőrség mobil egységének szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a Székely vértanúk emlékművénél tartott megemlékezés és a résztvevők elvonulása rendbontás nélkül történt. Megerősítette azt a más településekről buszokkal érkezett demonstrálóktól származó értesülést, miszerint a hosszabb, vastagabb zászlórudakat már a megemlékezés előtt elkobozták a résztvevőktől, mint mondta, „elővigyázatosságból”.

Fotó: Plugor Árpád

Fotó: Plugor Árpád

Fotó: Plugor Árpád

Fotó: Plugor Árpád

Arról, hogy a városközpontba vonulás és a megyeháza előtti tüntetés során történt-e bármilyen incidens, a csendőrség a következő napokban közleményt tesz közzé – mondta a szóvivő.

.

Közzétette: Farkas Levente – 2016. március 10.

Share this post

PinIt
scroll to top