Székely Szabadság Napja: törölték a bírságot a rendfenntartók vezetőjével szemben

A Marosvásárhelyi Bíróság törölte azt a 6000 lejes bírságot, amelyet László Györgyre, a Székely Szabadság Napján tartott felvonulás önkéntes rendfenntartóinak vezetőjére róttak ki – számolt be Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, és Kincses Előd ügyvéd egy keddi sajtótájékoztatón.

Fotó: Horváth-Kovács Ádám‎

Fotó: Horváth-Kovács Ádám‎

A felvonulást követően 41 önkéntes rendfenntartót büntettek meg, akik közös keresetben megfellebbezték a bírságolási jegyzőkönyvet. A bíró végül úgy döntött, mindegyik esetben külön hoz ítéletet, mondta Kincses Előd.

Az önkéntes rendfenntartók vezetőjének, László Györgynek az ügye volt az első ebben a sorban. Az ügyvéd szerint azonban a többi esetben is hasonló döntésre kell számítani, mivel a rendfenntartókra alaptalan törvénysértés – be nem jelentett, be nem iktatott, vagy tiltott tömegrendezvény szervezése – miatt róttak ki bírságot. A marosvásárhelyi bíróságon még július folyamán született jogerős döntés arról, hogy a szervezők törvényes keretek között rendezték meg a felvonulást.

A március 10-én Marosvásárhelyen megrendezett eseményen a résztvevők nemcsak Székelyföld területi autonómiája mellett vonultak fel, hanem a közigazgatási újjászervezés ellen is tiltakoztak – mondta az SZNT elnöke.

Izsák Balázs hozzátette, véleménye szerint a hatóságok a csendőrségi bírságok által próbálják megfélemlíteni a tüntetőket.

Share this post

PinIt
scroll to top