Szerdán kezdődik a Vásárhelyi Forgatag

Ma délben a Maros-parton, a Vásárhelyi Forgatag fő helyszínén tartottak sajtótájékoztatót a rendezvény főszervezői. Bemutatták a magyar kulturális napok programfüzetét és részletesen ismertették a különböző helyszíneken zajló események programjait is.

26.sajtotajekoztato-2

A rendezvény önkormányzati felelőse, Peti András röviden ismertette az elmúlt hetekben a helyszínek körül kialakult helyzetet. Marosvásárhely alpolgármestere az ellenrendezvény Polgármesteri Hivatal általi támogatását súlyos pofonként értékelte, amely a marosvásárhelyi magyarságot érinti és diszkriminatív lépések sorozatának tartja mind az ellenrendezvény megszervezését, mind azt a tényt, hogy a fesztivál kezdete előtt 7 nappal állított ki az illetékes bizottság engedélyt a Forgatag Ligetben való megszervezésére, azonban ekkor is csak 2 napra. Jelen pillanatban a Forgatag szervezői kezében van egy érvényes engedély és közben egy másik szervezet a Polgármesteri Hivatal partnerségét élvezve ugyanazokban a napokban szervez ugyancsak a Ligetben egy kulturális eseményt. „Ez amúgy törvénytelen, ugyanis az 1991-es 60-as számú törvény alapján két rendezvényt, függetlenül a tematikájától, ugyanazon a helyszínen nem szabad szervezni” – ismertette Peti András. Ilyen körülmények között a Marosvásárhelyért Egyesület elutasítja a helyszín csak 2 napos használatát, amely nemcsak diszkriminatív, hanem konfliktusgerjesztő is egyben. Peti András alpolgármester a sajtótájékoztatón arra kért minden jóhiszemű magyar embert, hogy ne engedjenek a polgármester felhívásának és a Vásárhelyi Forgatag rendezvényein vegyenek részt a színházban, Teleki Tékában, Kultúrpalotában és a Maros-parton. A Vásárhelyi Forgatag szervezői nem akarnak megosztást, békés magyar kulturális napokat szerveznek a marosvásárhelyiek számára.

Portik Vilmos főszervező ismertette részletesebben a programot a sajtó képviselőinek. Az első magyar kulturális napokat úgy sikerült megszervezni, hogy kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt találjanak számukra megfelelő programot, sőt hangsúlyozta, hogy ha valaki minden rendezvényen részt szeretne venni, azt biztosan nem tudja megoldani, annyira sokszínű a forgatagok kavalkádja. Kiemelten beszélt a marosvásárhelyi zenekarokról, hiszen a koncertforgatagon több marosvásárhelyi zenekar lép fel mint külföldi, ezzel is teret biztosítva az itthon tevékenykedő színvonalas együtteseknek. Különösen büszkék a szervezők a családi programokra hiszen gazdag, kiemelkedő, programokat sikerült „tető alá” hozniuk. A péntek délelőtt kezdődő színes családi programok mellett a kismamáknak pelenkázó és szoptató sarok is a rendelkezésükre áll majd.

26.sajtotajekoztato

Kirsch Attila a Marosvásárhelyiek első világtalálkozójának szervezője ismertette a találkozó programját. Szombaton, augusztus 31-én délelőtt 9 órától a Kultúrpalotában várják azokat a marosvásárhelyieket és külföldről hazaérkezőket, akik részt vesznek a programokon. A 9 órától kezdődő regisztrációval egyidőben élő könyvtár várja majd a vásárhelyieket a tükörteremben, ahol a város múltjáról és jelenéről beszélgethetnek közéleti személyiségekkel, oktatásról, sportról, jövőtervezésről, médiáról vagy éppen a mai fiatalságot érintő kérdésekről. A kötetlen beszélgetéseket követően 11 órától színes gálaműsorral várják a találkozni vágyókat a Kultúrpalota nagytermében. A népzene, operett, orgonakoncert mellett Keresztes Ildikó, Vízi Imre és több marosvásárhelyi művész nyújt felejthetetlen élményt a résztvevőknek. A gálaműsort követően Életutak többszólamúsága címszó alatt lehetőségük lesz az elszármazott marosvásárhelyieknek élménymegosztásra, visszaemlékezésekre is. A világtalálkozó keretében délután fél 5-től A tér című monodrámát adja elő Sebestyén Aba színművész a Nemzeti Színház Underground termében. Vasárnap délelőtt 9 órától a Keresztelő Szent János Plébánián ökumenikus istentiszteletet tartanak a történelmi egyházak képviselői, az elszármazottakért és az itthon maradt marosvásárhelyiekért imádkozva.

A Vásárhelyi Forgatag szerdán a hivatalos megnyitóval veszi kezdetét, este 7 órakor a Kultúrpalota nagytermében, ahol a megnyitó gálaelőadáson fellép majd a Tiberius vonósnégyes és a Maros művészegyüttes magyar tagozata is. A Maros-parton megszervezett Vásári Forgatag pénteken délelőtt 11 órától áll a marosvásárhelyiek rendelkezésére, ahol a vásárosok mellett több civilszervezet mutatkozik be, de itt lesznek a koncertek is.

A részletes programot megtekinthetik a Vásárhelyi Forgatag hivatalos honlapján a www.forgatag.ro internetes címen.

Share this post

PinIt
scroll to top