Szigorították a szociális segélyre való feljogosultság szempontjait

2011-től nem kapnak szociális segélyt mindazok, akik több lakhellyel rendelkeznek, nagy mezőgazdasági terület van a nevükön, illetve akik nem akarnak dolgozni. Ezen szigorúbb kikötésekkel közel 20%-kal csökken idén a szociális segélyre feljogosult személyek száma.

Cristian Răduţ, a Szociális Juttatások Megyei Ügynökségének végrehajtó igazgatója úgy nyilatkozott, idéntől ez a hivatal veszi át a segélyek megtérítését. A polgármesteri hivatalok elküldik majd hozzájuk a dossziékat, ők pedig eldöntik, kik kaphatnak segélyt, illetve kik mentesülnek az összeg alól. A pénzösszegeket banki átutalással, postán vagy bankkártyán keresztül juttatják el az illető személyekhez – tette hozzá Cristian Răduţ.

A szigorítás leginkább a vidéken élőket érinti: idéntől ugyanis nem részesülhetnek szociális segélyben mindazok, akik 1000 négyzetméternél nagyobb területet birtokolnak városi környezetben, 2000 négyzetméternél nagyobbat vidéken, 2 hektárnál nagyobb szántófölddel rendelkeznek és/vagy 1 hektárnál nagyobb erdővel, gyümölcsössel vagy kerttel. De azok sem kaphatnak már segélyt, akiknek háromnál több tehenük, ötnél több disznójuk, húsznál több juhuk, illetve kettőnél több lovuk van.

A tiltólistára azon személyek is felkerülnek, akik esetében kiderül, hogy visszautasították a Megyei Munkaerő-ügynökség valamely állásajánlatát – egészítette ki Marta Maior, a Polgármesteri Hivatal Szociális Szolgáltatások osztályának vezetője.

A szociális segélyek értéke 125 lej egy fő, 225 lej két személy, 313 lej három személy, 390 lej négy személy és 462 lej öt személy részére. Marosvásárhelyen jelenleg közel 200-an kapnak szociális juttatást.

Share this post

PinIt
scroll to top