Szimulált tömegbaleset a mezőkölpényi dombtetőn

Több mint négyszázan vettek részt abban az összetett gyakorlatban, amelyet a Maros Megyei Horea Katasztrófaellenes Felügyelőség szervezett egy szimulált tömegbaleset vészhelyzeti mentési akciójának gyakorlására.

A szimulált baleset alaphelyzete a következő volt: a 15 E jelzésű, a kölpényi dombon átvezető országúton esős időben egy ötven személyt szállító autóbusz délelőtt tíz óra körül egy kanyarban, a domb tetején összeütközött egy négy személyt szállító személygépkocsival a csúszós úton. A két jármű az ütközés után egy negyven méter mély szakadékban landolt, az autóbusz ötven utasa a járműben rekedt.

A baleset közelében levő civil személyek riasztották a felügyelőséget az egységes sürgősségi hívószámon. Ezután a mentőalakulatok három esetkocsival, három szállító járművel, egy feszítővágóval felszerelt autóval, három rohammentő kocsival, a tömegbaleseteknél használatos különleges mentő járművel és egy lánctalpas mentővel érkeztek a helyszínre, és felállították a parancsnoksági sátrat, ahonnan a a mentést irányították.

Dorin Oltean, a felügyelőség parancsnoka elmondta, a szimuláció helyszínét nem véletlenül választották, 2013-ban kilenc közúti baleset történt ezen az útszakaszon, amelyeknek három halálos áldozata és kilenc súlyos sérültje volt.

Share this post

PinIt
scroll to top