Szolidaritási adó a 4500 lej fölötti jövedelmekre Romániában

A román kormány azt tervezi, hogy szolidaritási adót vezet be a 4500 lej összeg fölötti közalkalmazotti jövedelmekre és nyugdíjakra – jelentette be Victor Ponta román miniszterelnök szerdán.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy 2013-tól tervezik bevezetni ezt az adót úgy, hogy a 4500 lej fölötti jövedelmekre 16 százalékos szolidaritási adót vetnek ki. Ez a különadó azt jelentené, hogy a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett – amit jelenleg mindenkinek egységesen kell fizetnie – a 4500 lejt meghaladó jövedelemrészből újabb 16 százalékot vonnak le.

Ponta már korábban is beszélt erről a szándékról, de akkor a 10 ezer lej nagyságú béreket és nyugdíjakat említette megadózandó jövedelemként. A román média becslése szerint Romániában jelenleg mintegy százezer személy van a közszférában, akiknek a havi jövedelme meghaladja a 4500 lejt.

A kormányfő hangsúlyozta: tisztában van azzal, hogy ez az adó nem hoz sok pénzt az államkasszába, de így is szükségesnek tartja a bevezetését. A Ponta vezette szociálliberális kormány május elején került hatalomra.

A román parlament a múlt héten utasított el egy másik fajta szolidaritási adót, amit a független törvényhozók javaslatára azokra a személyekre vetettek volna ki, akiknek a vagyona eléri a 450 ezer eurót. Nekik évente egyszer vagyonuk egy százalékát kellett volna befizetniük szolidaritási adó címen.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    Fotó: realitatea.net

    Share this post

    PinIt
    scroll to top