Szűkítik a jogosítványra pályázók körét

Az Egészségügyi Minisztérium legújabb törvénye értelmében nem kaphatnak jogosítványt, és nem újíthatják meg a már meglévő okmányaikat azok a személyek, akik folyamatosan fogyasztanak alkoholt, kábítószert vagy egyéb, hallucinogén anyagokat és nem képesek megállni ezek fogyasztását vezetés közben sem.

A közúti balesetek számának csökkenése érdekében döntött úgy a Minisztérium, hogy kibővíti azon fizikai és szellemi képességek és követelmények listáját, amelyek a jogosítvány megszerzéséhez szükségesek.

Újabb osztályozást vezetnek be a gépkocsivezetőket illetően: az első csoportba tartoznak majd az A, A1, A2, AM, B, B1 és BE kategóriákban vezetők, a második csoportba pedig a C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 és D1E kategóriás vezetőket sorolják. Ennek az új csoportosításnak a jelentősége, hogy míg az első csoportba tartozó pályázóknak akkor kell orvosi vizsgálatot végezniük, ha a fent említett egészségügyi feltételek hiányosak, addig a második csoportba tartozó jelentkezőknek a jogosítvány kézbesítése előtt kell majd orvosi vizsgálatot végezniük.

Mitöbb, a jogosítvány minden egyes megújítása előtt kötelező lesz az orvosi vizsgálat.

A következő esetekben nem adnak, illetve nem újítanak jogosítványt: súlyos idegbántalmakkal, elmezavarokkal, mozgásszervi rendellenességekkel küszködőknek, diplopiás – duplán látó – személyeknek, valamint azoknak, akik folyamatosan magas cukorszinttel rendelkeznek.

Slavic Andrea

Share this post

PinIt
scroll to top