Teljes egészében birtokolná az Azomarost az Ameropa Holding

A svájci Ameropa Holding vállalat a marosvásárhelyi Azomaros vegyikombinát valamennyi szabadon maradt részvényét is megvásárolná, ezzel pedig teljes mértékben uralná az üzemet.

Ennek értelmében, a vállalat 63 millió eurós árajánlatot nyújtott be az Azomaros részvényeinek hátramaradt 24 százalékáért, amely jelenleg a kisrészvényesek kezében található.

Az Ameropa Holding komoly szándékát az is igazolja, hogy a vállalat által tett ajánlat 8%-kal szárnyalja túl a Bukaresti Értéktőzsde múlt heti adatait. Így 2,04 lej helyett 2,2 lejt hajlandó fizetni a svájci cég egy részvényért.

Jelen pillanatban, az Azomaros vegyikombinát legfontosabb kisrészvényese a Proprietatea Alap, amely a tranzakció nyomán körülbelül 130 millió lejt inkasszálhat, a birtokolt részvényeknek köszönhetően. Az üzletet valószínűleg a nyár elején kötik meg a felek, amennyiben a Proprietatea Alap elfogadja az Ameropa ajánlatát.

Egyik magyarázata annak, hogy a svájci cég teljes mértékben birtokolni akarná az Azomarost az, hogy a műtrágyagyár 2011-es nettó profitja meghaladja a 81 millió eurót, ez pedig közel másfélszer jelent többet a 2010-es adatoknál.

Share this post

PinIt
scroll to top