Tervezet: Lakóhelyükön tölthetnék le börtönbüntetésük nagy részét a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítélt személyek

Lakóhelyükön tölthetnék le börtönbüntetésük nagy részét a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítélt személyek, beleértve azokat is, akiket korrupciós bűncselekmények miatt küldtek bíróság elé – többek között erről rendelkezik az a törvényjavaslat, amelyet kedden tárgyalt a képviselőház jogi bizottsága.

A testület tagjai keddi ülésükön összevontak három, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ által benyújtott indítványt, amelyeket kiegészítettek a Szociáldemokrata Párt (PSD) módosító javaslataival. A liberálisok tiltakoztak ez ellen, hangsúlyozva, hogy a módosító javaslatok alapjaiban változtatják meg tervezetüket.

A jogi szakbizottság által jóváhagyott tervezet a következő megoldásokat javasolja a börtönben letöltendő szabadságvesztés alternatívájaként: az elítéltek büntetésük nagy részét lakóhelyükön töltik le – ez esetben a felügyeletet elektronikus karkötővel biztosítják -; büntetésüket csak hétvégén, szombaton és vasárnap töltik, külön erre a célra létesített központokban, nyitott rendszerű büntetés-végrehajtási intézményekben vagy abban a börtönben, amelyikben előzőleg leülték büntetésük egyötödét; úgynevezett vegyes rendszerben töltik büntetésüket, azaz hét közben közmunkát vállalnak, hétvégén pedig az erre a célra létesített központokban ülnek.

Mindegyik alternatíva csak a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítéltek esetében alkalmazható, miután büntetésük egyötödét letöltötték valamely büntetés-végrehajtási intézetben. Az erőszakos bűncselekmények miatt elítéltekre, illetve azokra, akik a börtönbüntetés alatt valamilyen fegyelmi kihágást követtek el, nem érvényes a rendelkezés. Az indítvány eredetileg azt is előírta, hogy a hivatali vagy korrupciós bűncselekményeket elkövetők, illetve a visszaesők esetében sem alkalmazhatók ezen alternatívák, ezt a kitételt azonban törölték a bizottságban.

A testület arról is döntött, hogy a legtöbb egy év szabadságvesztésre ítéltek házi őrizetben tölthetik le büntetésüket, kivéve azokat, akik erőszakos bűncselekményeket követtek el.

Az RMDSZ módosító javaslata értelmében ugyanakkor minden megírt tudományos munka vagy szabadalmaztatott találmány húsz nappal lerövidítené a szabadságvesztést.

Ioan Cupşa nemzeti liberális párti képviselő szerint az alakulata által európai modell alapján kidolgozott indítványt a szakbizottságban „eltorzította” a PSD, ezért a PNL nem fogja megszavazni a tervezetet, sőt ha esedékes lesz, alkotmányossági kifogást emel majd ellene. A Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) képviselő Stelian Ion szerint ezekkel a módosításokkal a szociáldemokraták bátorítják a bűnözést és a korrupciót.

Erre reagálva az alsóház jogi bizottságának PSD-s elnöke, Eugen Nicolicea kifejtette, a börtönben letöltendő szabadságvesztés alternatívájaként megszabott intézkedésekre vonatkozó kitételeket más országok példája ihlette. Az ellenzék azon felvetése kapcsán, miszerint javaslatukra a korrupciós bűntettek miatt elítéltekre is vonatkozik a tervezet, Nicolicea azt mondta, „félreértésről” van szó, amely a közvéleménynek a témával szembeni érzékenységén alapul.

A szakbizottság kedden elhalasztotta a tervezetről szóló szavazást. A módosításokról a képviselőház dönt első kamaraként.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top