Tiltakozásra készen a marosvásárhelyi egyetemisták

A Romániai Egyetemista Szövetségek Országos Összefogásához, valamint a Romániai Egyetemisták Szövetségéhez tartozó marosvásárhelyi hallgatók nem értenek egyet az új Egyemista Statutum előírásaival.

Amennyiben az illetékesek nem módosítanak a dokumentum tartalmán, a marosvásárhelyi egyetemi hallgatók tiltakozó akciókba kezdenek.

Az új Statutum több, eddig meglévő jogtól fosztja meg az egyetemistákat, illetve szab nekik határt – állítják a hallgatók. Az érvénybe lépő dokumentum szerint ugyanis az egyetemisták nem választhatják meg többé ők maguk az opcionális tantárgyaikat, nem helyezkedhetnek már el más egyetemeken azok beleegyezése nélkül, ugyanakkor nem járhat nekik többé díjmentesen az előadások kísérő anyaga sem.

Az új Egyetemista Statutum továbbá megtiltja a hallgatóknak, hogy képviseltessék magukat az egyetem végrehajtó struktúráiban, mint ahogy azt is, hogy kritizálják az oktatóikat. Vagyis, az egyetemisták ezentúl nem mondhatnak egy rossz szót sem az oktatási intézményről, még akkor sem, ha elégedetlenek, és azt nyomós érvekkel támasztják alá – vonta le a következtetést Dan Zolog, a Marosvásárhelyi Egyetemisták Szövetségének elnöke.

Hozzátette, amennyiben a Statutumot nem módosítják, a hallgatók tiltakozásba kezdenek.

Egy másik indok, amiért elégedetlenkednek az egyetemisták, az az oktatási rendszer gyenge finanszírozása. Hogy megpróbáljanak ez ellen is tenni valamit, a hallgatók nyílt leveleket címeztek a helybéli parlamenti képviselőknek.

Share this post

PinIt
scroll to top