Tiltakoznak a tanárok

Október 5.-én, az Oktatás világnapján, újabb tiltakozási akciót hajtanak végre a pedagógusok. Ahelyett, hogy a szakmájukat ünnepelnék, a tanárok Bukarestbe mennek tüntetni, a kormánypalota elé. Így szeretnék kifejezni elégedetlenségüket a 25%-os bércsökkentés ellen, mivel azt állítják, a mostani bérezésükkel a szegénységi küszöb alá kerültek.

Cornel Crucean, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Maros megyei elnöke úgy nyilatkozott, a tiltakozásokat addig fogják folytatni, amíg vissza nem vonják ezt az intézkedést. A 25%-os bércsökkentés ugyanis nem csak az alkalmazottakra van nagy hatással, hanem az egész tanügyet érinti.

A tiltakozó megmozduláshoz csatlakozik a Spiru Haret szakszervezet is. Az oktatók nem tudják elképzelni, miért kerültek olyan alacsony besorolásba a közalkalmazotti ranglétrán az egységes bérezési törvény szerint.

Az utcára vonulások tovább folytatódnak: október 7-én lesz a legnagyobb méretű megmozdulás, amikor újból tüntetnek majd a köztisztviselők, az egészségügyben dolgozók és a rendőrök is.

Slavic Andrea

Share this post

PinIt
scroll to top