Tiltakoznak a főtéri parkolóház ellen

Öt emeletes parkolóházat építene a polgármesteri hivatal Marosvásárhely központjában, a Kultúrpalota mögé. A parkolóház felépítése ellen többen is tiltakoznak, a civilek petíciót nyújtanak be az építkezés leállítására.

prefectura-marosvasarhelyasarhely

Az aláírásgyűjtés kezdeményezője Kovács István Dávid szobrász úgy tudja, tavasszal a helyi tanács ismét napirendre tűzné a parkolóház építését, addig kellene összegyűjteni a szükséges aláírásokat.

Szintén a Kultúrpalota védelme érdekében a Maros Megyei Múzeum a magyar kultúra napján, január 22-én „Örökségünk védelme. Hogyan tovább, Kultúrpalota?” címmel kerekasztal-beszélgetést szervezett az épület kistermében, amelyen több mint ötven személy vett részt, szakmabeliek és civilek egyaránt. A meghívottak közt volt Guttmann Szabolcs, Nagyszeben volt főépítésze, Hegedüs Csilla műemlékvédelmi szakember, Keresztes Géza műépítész, valamint Peti András alpolgármester is. A felszólalók arra hívták fel a figyelmet, hogy az építkezés miatt súlyosan megrongálódhat a műemléképület.

A parkolóház megépítéséhez több épületet is le kellene bontani, többek között egy hőközpontot, egy trafóházat, a környező garázsokat és két lakóházat a Horea utcában. A szakértők szerint ugyanakkor a parkolóházzal nem oldódnának meg a parkolási problémák a központban, viszont a megnövekedett forgalom, zaj és rezgés miatt károsodhat a Kultúrpalota, illetve a Nyugdíjpalota épülete. Ezenkívül úgy vélik, a talaj sem alkalmas az építkezésre, és emiatt is veszélybe kerülne a két szecesszíós épület.

A szakértők szerint még meg lehet állítani a folyamatot, hiszen a polgármesteri hivatal nem szerzett be minden szükséges építkezési engedélyt. Hegedűs Csilla, a kulturális minisztérium volt tanácsosa azt nyilatkozta, a polgármesteri hivatal nem kérte ki a kulturális minisztérium jóváhagyását, a törvény viszont előírja, hogy az A kategóriás műemlékvédelmi épületek 50-100 méteres körzetében csak a kulturális minisztérium engedélyével lehet építkezést folytatni.

Forrás: Transindex.ro, Erdély FM

Share this post

PinIt
scroll to top