Tíz Maros megyei falu válhat könnyebben megközelíthetővé

Tíz magyarlakta település kapcsolódhat be a romániai Maros megye vérkeringésébe, a Nyárádmagyaros és Sóvárad közötti hét kilométeres műút tervezett újjáépítésével.

A Nyárádmentét a Kisküküllő mentével összekötő szakasz rehabilitációja 56 millió lejbe kerül. Az összeg 98 százalékát a Regionális Operatív Program keretében európai uniós forrásból biztosítanák, a megyei önkormányzat része pedig nem érné el a 900 ezer lejt – írja a Krónika című romániai napilap keddi számában.

Szabó Árpád, a Maros Megyei tanács alelnöke a lapnak elmondta, hogy a kivitelezési szerződés aláírása után a jövő év elején kezdődhet meg az építkezés.

Az egykori út számos földcsúszás miatt tönkrement a hetvenes években, és a hatóságok akkor lemondtak az útszakasz költséges felújításáról. Ma már jobbára csak traktorral vagy terepjáróval lehet átjutni a Bekecs-hegy egyik oldaláról a másikra.

Az új úttal olyan kis bekecsalji falvak válhatnak könnyebben megközelíthetővé, amelyek hosszú ideig zsáktelepülések voltak – nyilatkozta a Krónikának Szabó Árpád. Az érintett települések: Nyárádmagyaros, Bere, Berekeresztúr, Nyárádszentimre, Márkod, Kendő, Mája, Torboszló, Nyárádselye és Seprőd.

Az új szakasszal emellett az eddiginél lényegesen rövidebb útvonalon lehetne megtenni a Marosvásárhely és Szováta közötti jelenleg mintegy 60 kilométeres távot.

Forrás: MTI/Fotó: transindex.ro

Share this post

PinIt
scroll to top