Tíz román közül csak kettő fogadna be családjába vagy baráti körébe más etnikumú személyt

Tíz román közül csak ketten fogadnák el, hogy más etnikumú személy kerüljön a családjukba vagy baráti társaságukba – derül ki az Elie Wiesel holokausztkutató intézet által rendelt felmérésből.

A holokauszt romániai megítélését és az etnikumközi kapcsolatokat felmérő közvélemény-kutatás készítői a Bogardus-skálát használták, amelyen az 1-es a legmagasabb fokú elfogadást (‘családtag’), míg a 7-es a legkisebbet (‘nem kellene Romániába jönniük’) jelenti. A felmérés eredménye rámutat: a legnagyobb toleranciát a zsidókkal (3,8) szemben mutatták a megkérdezettek, a magyarokkal szembeni toleranciaszint (4,1) szintén nagyobb, mint a romákkal (4,8) és az arabokkal (5,0) szembeni.

Azt is kimutatták a felmérés készítői, hogy vidéki környezetben az emberek inkább az arabokat, míg városi környezetben inkább a romákat utasítják el, viszont a zsidókhoz és magyarokhoz való viszonyulás tekintetében nincs különbség a vidéki és városi lakosok toleranciaszintje között.

Zsidó személyt a megkérdezettek 15%-a fogadna be a családba, 16%-a a baráti társaságba vagy a szomszédba (16%).

Csökkent a tolerancia az arabokkal szemben (a megkérdezettek 51%-a elutasítóan nyilatkozott erről az etnikumról, míg 2015-ben csak 46%-uk), de a magyarokkal szemben is (a válaszadók 29%-a utasította el, míg 2015-ben ez az arány 26% volt).

A romákkal szemben viszont elfogadóbbak lettek az emberek a felmérés szerint: míg 2015-ben a megkérdezettek 41%-a nem látta szívesen Romániában ezen kisebbség tagjait, addig idén már csak 39% volt az arányuk. A zsidók elfogadása tekintetében változatlanul 22% az elutasítók aránya.

Az országos átlaghoz viszonyítva Bukarestben a legkevésbé toleránsak a magyarokkal és a zsidókkal szemben – derül ki a közvélemény-kutatásból.

A magyarokat 2015-ben még a megkérdezettek 10%-a ‘értékesnek’ tartotta az ország számára, most ez az arány 5%-ra csökkent. A németekről ugyanezt 2015-ben még a válaszadók 21%-a vallotta, idén már csak 9%.

A felmérésben résztvevők 54%-a szerint a romák ‘problémát vagy fenyegetést’ jelentenek az országnak, 2015-ben még többen, 61%-ban vallották ezt a válaszadók.

A felmérést az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet megrendelésére a Kantar-TNS készítette 2017. szeptember 14-e és október 6-a között egy 1.014 tagú reprezentatív mintán. A felmérés hibahatára ą 3%.

Forrás: AGERPRES

Share this post

PinIt
scroll to top