Több mint 200 alkalommal szennyezte a levegőt az Azomaros 2011-ben

Alig egy év leforgása alatt, a marosvásárhelyi Azomaros vegyikombinát több mint 200 alkalommal szennyezte a város levegőjét ammóniával – ezt bizonyítják a tavalyi mérések.

A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség által működtetett mobilis ammóniaszint-mérő készülék ugyanis félóránként vett mintát Marosvásárhely levegőjéből, kimutatást készítve az ammóniával való szennyezés mértékéről.

Ennek értelmében, tavaly 9 ezer 510 mérést végeztek a berendezéssel, félóránként – ezekből kiderült, az üzem 211 alkalommal lépte át a törvényes határokat az ammóniakibocsátás szintjén.

Ugyanakkor, 192 olyan mérést is végeztek a szakemberek, amelyek egy-egy teljes napra terjedtek ki – az eredmények szerint, ezekben az esetekben 24-szer haladta túl a kombinát a megengedett értékeket.

Dănuţ Ştefănescu, a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója úgy nyilatkozott, a legtöbb áthágást az Azomaros környezetében észlelték. Ezért is büntette meg az üzemet a Megyei Környezetvédelmi Őrség.

2011-ben összesen hét pénzbírságot róttak ki az Azomaros vegyikombinátra, összesen 350 ezer lej értékben. Ezen büntetéseket az üzem fele-arányban törlesztette, kivéve kettőt, amely ellen jogi úton fellebbezett a gyár vezetősége. Az ezekkel kapcsolatos tárgyalások még zajlanak – világosított fel Laurenţiu Cincea, a Megyei Környezetvédelmi Őrség vezetője.

Ebben a hónapban sor kerül az Azomaros vegyikombinát környezetvédelmi engedélyének a módosítására. Az új dokumentum szerint, az üzemnek kötelessége lesz olyan beruházásokat kivitelezni, amelyek csökkentik a levegő ammóniával való szennyezését. Amennyiben ezt a megállapodást nem tartja be a kombinát, a hatóságok visszavonhatják annak működési engedélyét.

Share this post

PinIt
scroll to top