Több mint 60 ezer lejt fizet havonta az önkormányzat a visszaigényelt épületek bérléséért

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal több mint 60 ezer lejes bérleti díjat fizet havonta a város négy tanintézményének a fenntartásáért. Az iskolák ugyanis az egyháznak visszaszolgáltatott épületekben működnek.

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere úgy nyilatkozott, amennyiben az önkormányzat magára vállalná a tanintézmények épületeinek a felújítását, a költségek akkorára emelkednének, hogy fedeznék mintegy 20 évnyi bérleti díj árát.

A Mediafax kérésére összeállított költségvetés szerint, az önkormányzat jelenleg a Művészeti Líceum, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, az Unirea Gimnázium és az Európa Gimnázium épületéért fizet bérleti díjat. Ennek értéke euróban megközelíti havonta a 15 ezret – áll a tájékoztató dokumentumban.

Részletesebben, a Katolikus Egyház által visszaigényelt Művészeti Líceum épületéért 12,8 ezer lejt, a Református Egyház birtokában lévő Bolyai Farkas Líceumért 25 ezer lejt, szintén a Katolikus Egyházhoz tartozó Unirea Gimnáziumért 19,1 ezer lejt, míg a zsidó közösséget képviselő bukaresti Caritatea Egyesület hatalmában lévő Európa Gimnáziumért 6,2 ezer lejt vonnak le minden hónapban a Polgármesteri Hivatal költségvetéséből.

Az önkormányzat képviselői ugyanakkor kihangsúlyozták, a tulajdonosok nem foglalkoztak az épületek felújításával, a Polgármesteri Hivatal pedig éppen csak a szükséges karbantartási munkálatokat végezheti el. Törvényesen ugyanis nem jogosult arra, hogy átfogó rehabilitációba kezdjen olyan épületek esetében, amelyek nem tartoznak az ő fennhatósága alá.

Florea azt is kijelentette, azok az iskolák, amelyek az önkormányzat birtokában állnak, tökéletes állapotban vannak. „Hőszigetelő ablakokkal, napelemekkel szereltük fel őket. Ami a felszereltséget illeti, messze az első helyen vagyunk, mivelhogy számunkra ez fontos volt.” – hangoztatta a polgármester. Hozzátette, „másfelől, a visszaszolgáltatott épületek esetében tehetelenek vagyunk, ugyanis azok nem a mi tulajdonunkban állnak.”

Mint ismeretes, sikerült megegyezni a Katolikus Egyház képviselőivel a Művészeti Líceum helyzetéről. Ennek értelmében, az önkormányzat felújítaná az épületet, a havi bérleti díj fejében. Dorin Florea azonban úgy véleményezett, „ha lehetőség adódna a rehabilitálásra, 20 év bérleti díjára volna szükség.” – gondolva itt valamennyi, egyházi tulajdonban lévő iskola modernizálására.

A városfő szerint, már több próbálkozás volt arra, hogy az önkormányzat vagy megvásárolja, vagy más ingatlanokra cserélje a fenti iskolák épületeit, de mind sikertelenül.

Florea mindezek ellenére leszögezte: „Hosszú távon, nem hagyok fel egy olyan kampusz ötletével, amelyben a fenti tanintézmények valamennyi diákja egy helyen tanulhat.”

Fotó: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top