Több mint 700 orvos és egészségügyi asszisztens hagyta el a megye kórházait

2010. szeptemberétől több mint 700 személy távozott az egészségügyből Maros megyében – derült ki a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság összesítéseiből.

A statisztikai adatok szerint több orvos, egészségügyi asszisztens, ápoló és gyógyszerész adta be a kérését az igazgatósághoz azért, hogy ismerjék el az oklevelét a külföldi munka érdekében.

A legtöbb orvost és asszisztenst a hazai egészségügy gyenge finanszírozása és az alacsony bérezés késztette arra, hogy külföldre menjen dolgozni.

A Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szerint, csupán 2011-ben 385 dossziét nyújtottak be az oklevelek elismerésének céljából. Gabriela Uifălean, az intézmény szóvivője úgy nyilatkozott, jelen pillanatig közel 750-en kérték ugyanezt, 2010. szeptemberétől, amikor ugyanis lehetőség adódott arra, hogy Európai Unió országaiban is hivatalosan dolgozhatnak a román szakemberek.

A szóvivő ugyanakkor azt is elmondta, hogy a fent említett létszám 60–70%-át orvosok teszik ki.

Ezidő alatt pedig a megye kórházai maradnak személyzet nélkül. A Maros Megyei Sürgősségi Kórházban például aggasztó a helyzet, ugyanis közel 500 orvosra és asszisztensre lenne szüksége az intézménynek a megfelelő működéshez. A legnagyobb személyzethiánnyal az intenzív osztály, a kardiológiai klinika, valamint az idegsebészeti, sebészeti és érsebészeti klinika intenzív osztályai küszködnek.

Share this post

PinIt
scroll to top