Több tízen fulladtak meg a szénmonoxid miatt

Összesen 14 ember vesztette életét azáltal, hogy megfulladt, és további 18 szenvedett szénmonoxid mérgezést 2012-ben. Országos szinten, az elmúlt 3 évben 67-en haltak meg fulladás miatt, és majdnem 194-en szenvedtek súlyos szénmonoxid mérgezést – áll az E-On Gáz jelentésében.

Ennek értelmében, a romániai gázszolgáltató közös kampányba kezd a Vészhelyzeti és Tűzoltósági Igazgatósággal, amely által felhívja a figyelmet a kémények kitakarításának és a szellőzőrések karbantartásának a fontosságára, a tragédia elkerülése végett.

Az E-On hozzátette, a felsorolt, több mint 260 áldozat csupán a gázszolgáltató hatáskörébe tartozó eseteket képviseli.

Virgil Metea, az E-On Gáz vezérigazgatója úgy nyilatkozott, a leggyakoribb következménye a földgáz nem megfelelő alkalmazásának a szénmonoxid mérgezés. Évente számtalan esetet jegyeznek fel, amelynek során több személy is életét veszti a szénmonoxid miatt, főként a hideg időszakban, amikor működésbe helyezik a fűtőberendezéseket.

Metea hozzátette, mivel továbbra is fontos számukra a fogyasztók biztonsága, az E-On folytatja a Vészhelyzeti és Tűzoltósági Igazgatósággal közösen indított kampányát, amelynek során tájékoztatni szeretnék a lakosságot a biztonsági szabályok betartásának fontosságáról.

„A súlyos esetek megelőzése minden egyes fogyasztó kötelessége és felelőssége.” – nyomatékosított a vezető.

Az E-On Gáz arra kéri a lakosságot, ellenőrizze és tiszítsa meg a kéményeket, évente legalább két alkalommal. Az egyik ellenőrzést ajánlott a hideg időszak beállta előtt megejteni, és tanácsos szakemberek (cégek vagy felhatalmazott személyek) segítségét kérni a kéményseprésben.

Fotó: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top