Többe kerül a húsvéti bárány-lakoma

Az állattenyésztő egyesületek idéntől saját pénzből kell, hogy megvásárolják az állatok „fülbevalóját” – ez magával vonja, hogy a bárány ára húsvét előtt akár 30%-kal is dráguljon.

Míg tavaly az a törvény volt érvényben, hogy az egyesületeknek és a kisgazdáknak egyaránt az állam biztosította az állatok nyilvántartó jegyét, addig idén ezzel a járulékkal csupán a kisgazdák rendelkezhetnek.

Az állategészségügyi felügyelők elégedetlenek, mivel idén még egyetlen áttenyésztéssel foglalkozó egyesület sem jelentkezett az Állategészségügyi és Élelembiztonsági Igazgatóságnál, hogy megvásárolja a „fülbevalókat”. Az egyesületek azonban tiltakoznak az ellen, hogy megszabják nekik, honnan vásárolják meg saját számlájukra a nyilvántartó jegyeket.

Iacob Boca, a Maros megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke úgy nyilatkozott, míg az Állategészségügyi Igazgatóságnál egy szarvasmarha-füljegy 5 lejbe kerül, addig más, német kereskedelmi egységekben 2,5 lejnél is kevesebbért lehet ugyanazt a füljegyet megvásárolni.

Ha levonjuk a következtetést, az állattenyésztők kiadásai idén jóval nagyobb összeget jelentenek, főleg ha több száz állatot számlálnak a gazdaságban. Ez pedig egyértelműen maga után vonja az állatok árának kilónkénti emelését. Brassó és Szeben megyében például már luxuscikként emlegetik a bárányhúst, annyira megdrágult. Ha így haladnak a dolgok, várhatóan ez nálunk is hamarosan bekövetkezik…

Share this post

PinIt
scroll to top