Tőkés: az RMDSZ posztkommunista totalitárius párt

Az RMDSZ sokkal jobban egyezik a román pártokkal, mint a magyarokkal, a Szövetség ugyanis olyan, akár egy posztkommunista totalitárius alakulat – nyilatkozta Tőkés László, europarlamenti képviselő Marosvásárhelyen.

Tőkés László annak nyomán nyilvánította ki véleményét, hogy az RMDSZ elutasította az ötletet, mely szerint a magyar pártok egy közös alakulatot alkossanak, és közös erővel induljanak a parlamenti választásokon, megerősítve képviseletüket az országházban.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke ajánlotta fel a Szövetség képviselőinek, hogy együttesen alkossák meg a Magyarok Szövetségét, a kezdeményezés viszont kudarcba fulladt.

„A magyarság szégyene, hogy az RMDSZ inkább ért szót a román testvérekkel, mint a magyarokkal. Meg kellett volna egyeznünk arról, hogy miként osztjuk szét magunk között a jelölteket, és miként szerezhetnénk nagyobb többséget a Parlamentben.” – fogalmazott az europarlamenti képviselő.

Tőkés a Szociális Demokrata Párthoz (PSD) és a Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) hasonlította az RMDSZ-t, kihangsúlyozva, a tulipán által jelölt alakulat egy posztkommunista totalitárius párt. Olyan, mint „a Ponta vagy az Antonescu alapította párt, amely még nem körvonalazta identitását.” – fogalmazott a politikus.

Hozzátette, „amennyiben nem sikerül közös megegyezés alapján demokratikus képviseletet biztosítani a magyarság számára, kényszerítenünk kell azt egy demokratikus verseny által, az pedig elfogadhatatlan egy posztkommunista totalitárius párt számára.” – szögezte le Tőkés László.

Az MPP és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNP) ellen szóló nyilatkoztatot a múlt héten tette Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, mely szerint „a szavazóknak meg kell érteniük, mekkora veszélyt jelent a szavazatokra nézve ez a két magyar pártocska (azaz az MPP és az EMNT). Tudom, hogy nem fognak nyerni, tudom, hogy semmi esélyük nincs, csupán szavazatokat akarnak elvenni tőlünk.” – vélekedett akkor Borbély. Hozzátette, annak reményében, hogy sikerült eléggé meggyőzőnek lennie, bízik abban, hogy a jelöltjeik nem kapnak szavazatokat, vagy csak keveset tudnak majd megszerezni. „Négy kemény év vár ránk, meg kell mutatnunk, mennyire összetartóak vagyunk.” – emelte ki az RMDSZ politikai alelnöke.

Share this post

PinIt
scroll to top