Tömeges felmondással fenyegetnek az orvosok Romániában

orvosokTömeges felmondással fenyegeti a Román Orvosi Kamara a bukaresti kormányt. A szakmai szervezet nyílt levelet intézett a román kormányfőhöz, amelyben a rezidens orvosok fizetésének emelését követeli.

Ha alkalom nyílna rá, én is dolgoznék külföldön egy ideig – mondta a Híradónak Magda Esanu, aki utolsó, azaz hatod éves rezidens orvos az egyik bukaresti kórházban. Összesen tizenkét év elméleti és gyakorlati képzés után is bizonytalan a jövője: kevés a meghirdetett állás, a fizetések alacsonyak.

„A rezidens rendszerben kapott fizetésből nem tudunk tisztességesen megélni. A béren kívül még egy kiegészítő jövedelemre, vagy a család segítségére szorulunk ahhoz, hogy megélhessünk, és akkor még nem beszéltünk a továbbképzésekről, szakkönyvekről, azokra alig jut” – magyarázta a fiatal orvos.

Úgy vélte: nem csoda, hogy rezidens társai ki sem várják a gyakornokság végét, már az első években Nyugat-Európában keresnek munkát.

2007 óta több mint tizennégyezer orvos hagyta el Romániát, ami nagy veszteség az országnak: képzésük ugyanis az államnak több mint három és fél milliárd eurójába került. Az Orvosi Kamara adatai szerint Európában a romániai orvosok kapják a legalacsonyabb fizetést, átlagosan kétszáz eurót, mintegy 60 ezer forintot havonta. Most azt kérik a kormánytól, emelje kétszeresére a rezidens orvosok fizetését.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

  „A Ponta-kormány már tavaly márciusban megígérte, hogy emel a fizetéseken, így elhalasztottuk a tömeges felmondást, de a választások után a kabinet elfelejtette ígéretét, ezért nyílt levelünkben március végéig adtunk ultimátumot a kormányzatnak. Nem kell, hogy felmondjon az összes orvos, elég csak a kulcs szakágakban, és könnyen leállítjuk a rendszert” – fogalmazott Vasile Astarastoae, a Román Orvosi Kamara elnöke.

  A román kormány már januárban bejelentette: idén az orvosok nem számíthatnak béremelésre. A nyílt levélre a Híradó többszöri megkeresésére sem reagált a kabinet, de az egészségügyi tárca sem kívánt arról beszélni, milyen megoldást lát a romániai orvosok tömeges elvándorlásának megelőzésére.

  Forrás: Duna Televízió

  Share this post

  PinIt
  scroll to top