Tovább csökkennek az ingatlanárak Erdélyben és a Partiumban

Románia más régióihoz hasonlóan Erdélyben és a Partiumban is folyamatos az ingatlanárak csökkenése a 2008 óta tartó nemzetközi gazdasági válság miatt. Alig három év alatt 20–50 százalékkal lettek olcsóbbak a lakások – írja a Krónika című kolozsvári napilap internetes oldalán.

Közel felére csökkentek Kolozsváron az ingatlanárak 2008 óta, elsősorban a kétszobás lakásokat és a garzonokat keresik a vevők – írja a lap. A garzonok ára 25-30 ezer eurónál (6,75-8,1 millió forint) kezdődik.

Nagyváradon 2008 óta éves átlagban nagyjából 10 százalékos az áresés. A magyar határ közelében található városban a lakások ára 20 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év adataival összehasonlítva. Az ingatlanügynökök és szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy a kétszobás, valamint a garzonlakások ára elérte a lehető legalacsonyabb szintet, nem várható további árcsökkenés.

Marosvásárhelyen és környékén főként a telkek ára zuhant nagyot 2008 eleje óta, legalább 60, sőt akár 80 százalékot is estek a telekárak. A legkevesebbet a magánházak tulajdonosai veszítettek, legfeljebb 30-35 százalékot.

A lakótelepi tömbházak esetében a zuhanás 30 és 50 százalék közötti volt az elmúlt három évben. Marosvásárhelyen ma 16 ezer euróért már lehet garzonlakást vásárolni, egy kétszobás lakótelepi lakásért pedig 32 és 35 ezer eurót kérnek az eladók.

Szatmárnémetiben 2008 óta körülbelül 40 százalékkal csökkentek a lakásárak, a telekárak pedig 50-60 százalékkal estek vissza. A városközpontban 25 ezer euróba kerül az egyszobás lakások többsége.

Csíkszeredában, Hargita megye központjában és környékbeli településeken 2008 óta a lakásárak mintegy 25-35 százalékot zuhantak, és a Krónikának nyilatkozó egyik helyi ingatlanközvetítő szerint még mintegy 15-20 százalékos árcsökkenésre lehet számítani.

A gazdasági válság előtti árakhoz viszonyítva Székelyudvarhelyen is kevesebbet érnek a lakások. A garzonárak 15 ezer eurótól kezdődnek, a kétszobás lakásokat átlagosan 20-30 ezer euróért kínálják.
Nagyot estek a Szováta környéki és a Maros völgyében található nyaralók értékei is. Az ingatlanközvetítők szerint mára rendkívül alacsony az érdeklődés a víkendházak iránt.

MTI

Share this post

PinIt
scroll to top