Tovább csökkent a munkanélküliség

Romániában 6,87 százalékra csökkent a munkanélküliség decemberben, az előző havi 6,95 százalékról. Ezzel a gazdasági megszorítások ellenére nyolc hónapja tartósan mérséklődik az állástalanok aránya.

Az év utolsó hónapjában hivatalosan 630 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, 6.500-zal kevesebbet, mint az előző hónapban. A munkanélküliség annak ellenére csökkenő irányzatú, hogy a közszférában mintegy 300 ezer munkahely szűnt meg a nyár óta. Most alacsonyabb volt a munkanélküliségi mutató, mint 2009 decemberében, amikor 7,7 százalékon állt a munkanélküliségi ráta.

A mérséklődést szakértők részben azzal hozzák összefüggésbe, hogy a munkanélküli-segélyt 15 százalékkal csökkentették a megszorítások közepette, de főként a magángazdaság munkahelyteremtő képességének javulásával és a növekvő külföldi munkavállalással magyarázzák.

Tavaly mintegy 400 ezer román munkavállaló dolgozott külföldön, a 2009-es 350 ezer után. A legmagasabb munkanélküliségi mutatókat az ország keleti és déli részein mérik, ahol több helyen a 10 százalékot is meghaladja a ráta.

Forrás: Népújság

Share this post

PinIt
scroll to top