Traian Basescu a volt korrupcióellenes főügyészt nevezte ki alkotmánybírónak

daniel_morarDaniel Morart, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetőjét nevezte ki a román alkotmánybíróság tagjává Traian Basescu államfő hétfőn.

A kilenctagú román alkotmánybíróság tagjainak kilencéves a mandátumuk. A testületbe háromévente nevezhet ki egy-egy tagot a képviselőház, a szenátus és az elnöki hivatal.

Daniel Morar, aki 2005-től kezdődően hét éven keresztül vezette a DNA-t, Axinte Gaspar alkotmánybírót váltja a testületben, akinek júniusban jár le a mandátuma.

A román alkotmánybíróság nem az igazságszolgáltatás része, hanem a parlament, a kormány és a helyhatóságok által hozott jogszabályok felett gyakorol alkotmányossági kontrollt, ezért gyakran a törvényhozás harmadik kamarájaként szokták emlegetni.

Az alkotmánybíróságnak a hatásköre ugyanakkor a választások és népszavazások eredményének a kihirdetésére és érvényességének a megállapítására is kiterjed.

Tavaly az alkotmánybíróságnak döntő szerepe volt abban, hogy a szociálliberális kormánytöbbségnek nem sikerült eltávolítania hivatalából Traian Basescu államfőt: a taláros testület érvénytelennek minősítette az elnök leváltásáról rendezett népszavazást arra hivatkozva, hogy azon nem vett részt a választópolgárok több mint fele.

Morart az USL-s politikusok egy része azzal vádolta, hogy a korrupcióellenes harcot Basescu politikai érdekeinek megfelelően értelmezte, az Európai Bizottság Romániáról szóló igazságügyi országjelentései azonban pozitívan értékelték az általa vezetett DNA tevékenységét.

Az alkotmánybíróság idén megüresedő másik két helyére az USL-s parlamenti többség Mona Pivniceru igazságügy-minisztert és Valer Dorneanu korábbi házelnököt javasolta.

Share this post

PinIt
scroll to top