Transilvania repülőtér: Lokodi és Runcan újból összecsap

A marosvásárhelyi Transilvania repülőtérnek új vezetője lehet, amennyiben a ma tartott Megyei Tanács-ülésen erre vonatkozó döntést hoznak a képviselők. Azonban, már nem ez az egyedüli probléma a légikikötőt illetően, hanem újabban annak működéséről is vitatkoznak az illetékesek.

A határozattervezetben az áll, a repülőtér számára új Közigazgatási Tanácsot kell kinevezni, ezzel együtt pedig a légikikötő jelenlegi menedzserét, Ştefan Runcant is el kell bocsátani a funkciójából. A határozat értelmében, Runcan csakis addig maradhat a reptér adminisztrátora, míg az új Tanácsot ki nem nevezik.

A légikikötő vezetősége viszont elégedetlen a Megyei Tanács által létrehozott tervezettel, ők ugyanis úgy vélik, a döntést követően akár meg is szűnhet a Transilvania repülőtér aktivitása – nyilatkozta Ştefan Runcan.

Ez a kijelentés újabb vitát szült a megyei tanácsosok körében. Ők ugyanis ma megszavazták: a repülőtér a 109-es Sürgősségi Rendelet alapján működik, amelynek értelmében a Transilvania légikikötő egy helyi közérdekű, autonóm intézmény, a Megyei Tanács fennhatósága alatt. Ezt viszont a repülőtér vezetősége határozottan megcáfolta úgy nyilatkozva, az intézmény működési engedély nélkül is maradhat, mivel a 109-es Sürgősségi Rendelet ellentmond a 398/1997-es döntésnek, amelynek elveit jelen pillanatban követi a légikikötő.

Lokodi Edit Emőke, a Megyei Tanács elnöke úgy vélekedik, a 109-es rendelet az új Közigazgatási Tanács tagjainak a megválasztását és annak folyamatát írja elő. Az új tanácsra pedig azért van szükség, hogy a repülőtér fejlődésére és érdekeire koncentráljon, és nem azért, hogy egyenlővé váljon a légikikötő menedzserével – érvelt Lokodi. Runcan azonban még mindig meg van győződve afelől, hogy a Megyei Tanács ezen döntése által a Transilvania légikikötő nemcsak az összes uniós támogatását veszítheti el, hanem a működési engedélyét is.

Fotó: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top