Tulajdonost cserélt az Azomaros vegyikombinát

Megtörtént az adásvétel: a marosvásárhelyi Azomaros vegyikombinátot a svájci Ameropa Holding vásárolta meg. Vagyis, az üzem részvényeinek többsége török kézről holland befektetők birtokába került.

Az összeget, amelyért elkelt a műtrágyagyár, még nem hozták nyilvánosságra. Azonban a kereskedelmi ügynökök által végzett számítások szerint, az eladott 75,87%-os részvénycsomag értéke 100 és 275 millió euró közé tehető.

Az adásvételi folyamat több fordulót is igényelt, ugyanis a felek hosszas tárgyalások után jutottak a végső megállapodásra, a tranzakció értéke viszont továbbra is titkos infó marad.

Az Azomaros vezetősége által kibocsátott közlemény szerint, az érintett vállalatok november 25-én írták alá a hivatalos dokumentumokat, betartva az adásvételre vonatkozó előírásokat, mint például: a Román Versenyhivatal által megszabott kereskedelmi koncentráció megfelelő engedélyezését – olvasható a közleményben.

Azonban, vezetőcsere ide vagy oda, az Azomarosnak törlesztenie kell a Környezetvédelmi Őrség által a napokban megszabott pénzbírságot, a levegő ammóniával való szennyezése miatt. Egyébként meg senki sem haragudna, ha az új „főnökök” kissé lelkiismeretesebben vezetnék az üzemet, megkímélve a város lakóit az ammóniaszagtól.

Share this post

PinIt
scroll to top