Tüntetések várhatók Erdély-szerte, ha az új kormány hozzápiszkál a MOGYE-hoz

Az utcai tüntetések lehetőségét is kilátásba helyezte az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, Édler András arra az esetre, ha az új kormány változtatna a MOGYE státusán.

„Aggaszt ez és kíváncsi vagyok, hogyan viszonyul a MOGYE kérdéshez a következő kormány. Az elmúlt hónapokban megtapasztalhattuk, hogy az USL nacionalista retorikát élesztett fel és nem kizárt, hogy ugyanebben a hangnemben folytatják. Viszont, ha az új kabinet hozzápiszkál az egyetemhez, tiltakozásul a magyarok utcára fognak vonulni” – mondotta Édler.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pénteken, a Cotroceni konzultáció után azt nyilatkozta, hogy a MOGYE magyar karát létrehozó rendelet érvényben marad annak ellenére, hogy átment a bizalmatlansági indítvány és a szövetség továbbra is közd ennek alkalmazásáért.

„A kormányrendelet érvényben marad, az indítvány a kormány ellen szólt. Ha megengedik, jobban tudom, én így olvastam az indítványban, az alkotmányban, a határozat érvényben maradt” – fejtette ki Kelemen, újságírói kérdésre válaszolva.

Elmondta, valószínű a következő kormány kezdeményezi majd a határozat érvénytelenítését, de az RMDSZ harcolni fog ennek érvényben maradásáért.

Forrás: nyugatijelen.com, erdely.ma

Share this post

PinIt
scroll to top