Tusványos lett a világ közepe

Idén huszonharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

Tusványos a világ közepe – ez a mottója a július 24–29-e közt zajló, immár huszonharmadik Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek.

„Hogy miért ez a mottónk? Azt hiszem nagyon egyszerű erre a válasz: úgy érezzük magunkat azon az egy héten, amikor zajlik az esemény, mintha valóban a világ közepén lennénk. A tábor bizonyos földrajzi keretek közé van szorítva, ennek ellenére a látogatottsága évről évre nő. Az elmúlt két-három évben nagymértékű telítődést észleltünk, amely számos biztonsági kérdést vet fel. Emiatt fejlesztünk, modernizálunk és biztonságtechnikailag is igyekszünk minél jobban megoldani a táborozást. Egy tavalyi esőmosta koncert miatt egy új, mai kihívásoknak, elvárásoknak megfelelő színpad kerül a táborba. Ugyanakkor úgy oldjuk meg a színpad elhelyezését, hogy több belépési és kilépési pontot is tudjunk biztosítani a focipályára, ezáltal is biztonságosabbá téve a helyszínt. A medve az elmúlt években sokat foglalkoztatott bennünket, annyira, hogy idén kabalaállatunkká választottuk. Nem akarjuk idén sem bántani a medvéket, de a biztonságos táborozás kedvéért felkértük a helyi vadásztársaságokat, hogy tartsák szemmel a terepet” – mondta el a sajtótájékoztatón Jakab Attila, a szabadegyetem újdonsült főszervezője, majd hozzátette: a szervezőcsapat összeállt és azon dolgozik, hogy a táborozók ne a szervezők munkáját, hanem a munka eredményét lássák majd Tusványoson.

Sándor Krisztina az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke bejelentette, hogy továbbra is részt vesz a szervezésben. „Idén is a huszonéveseket célozzuk meg, és azon dolgozunk, hogy a legkiemelkedőbb közéleti szabadegyetem maradjon Tusványos.” Mint kifejtette, a programalkotás most is az „alapítóatyákkal” szorosan egyeztetve történik.

“Régóta várok arra az idilli pillanatra, hogy mi, a Tusványos alapítói csak pihenni menjünk. Úgy látom, hogy ez a pillanat egyre közelebb van, mert lelkes fiatal szervezőgárda vállalja át a szervezés körüli teendőket. Ez a világ olyan világ, hogy több közepe van, ezek közül az egyik Tusványos – fogalmazott Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, a Tusványos egyik alapítóatyja a Bálványosi Nyári Szabadegyetem idei első, kolozsvári sajtótájékoztatóján. Tusványoson fogant meg először az olyan fontos erdélyi intézmények gondolata, mint a Sapientia, a Partiumi Keresztény Egyetem, a Demokrácia Központok vagy az Erdélyi Magyar Néppárt megalapítása. Idén két fontos téma köré csoportosul a szabadegyetem kínálta programsorozat. A közelgő helyhatósági választások és az idén sorra kerülő parlamenti választások több előadás, kerekasztal-beszélgetés témája lesz. A másik fontos téma pedig Magyarország és Közép-Kelet Európa aktuális helyzete. Emellett gazdasági és környezetvédelmi előadásokra is sor kerül.

Németh Zsolt, Magyarország parlamenti államtitkára elmondta, hogy a Fidesz megalapítása mellett Tusványos a legkedvesebb gyereke. „A 23. évforduló a rendszerváltást juttatja eszünkbe és ez helyén is van, mert Tusványos, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem rendszerváltó intézmény. Igaz, a 22–23 év alatt sok kitűzött célt elértünk, de még sok rendszerváltó célunk van. Közép- és Kelet-Európában sok fesztivál van, amit a fiatalok nagy előszeretettel látogatnak, de tudni kell, hogy Tusványos más. Más, mert nem profi: pontosabban fogalmazva a legprofibb amatőr rendezvény.” Kitért arra is, hogy a Tusványos nem a kapitalizmus profittermelő logikája mentén szerveződött és szerveződik, inkább a magyar-magyar és román-magyar párbeszéd fontos fóruma.

A százfős szervezőcsapat ebben az évben is többnyire a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és tagszervezeteinek önkénteseiből áll. „Fontosnak tartjuk évről évre új fiatalok bevonását, ezért az elmúlt évhez hasonlóan a MIT és a Sapientia partnerségének eredményeképpen a Tusványos egyetemisták szakmai gyakorlatára is lehetőséget biztosít” – fogalmazott Bozsó Imre Lehel, a MIT elnöke.

A technikai újítások rendjén a Tusványos honlapja is korszerűsödik, így az érdeklődők naprakész információkhoz juthatnak a programokat illetően. Újdonságnak számít az idén meghirdetett fotópályázat is, amelyről bővebb információkat szintén a rendezvény weboldalán találhatnak az érdeklődők.

Share this post

PinIt
scroll to top