Új gyerekelőadással készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

Bagossy László A sötétben látó tündér című mesebeszédét Patkó Éva, a Nóra (reloaded) című előadás rendezője viszi színre. Saját bevallása szerint kihívás a feladat, mivel soha nem rendezett gyerekelőadást korábban. A bemutató tervezett időpontja: 2011 április 9.

A szöveg kerettörténetes szerkezetű. Középpontjában a 3000 éves Sötétben Látó Tündér áll, aki saját névadásának történetét osztja meg kíváncsi hallgatóival. Ebből új, málnalekvárba-zárt-világszép-királykisasszonyt-megmentős mese nyílik, amelyet a még Pirinyó Minyónak csúfolt tündér édesanyjával közösen szövöget egy sötét, téli éjszakán. Miről szól a mese? Hogyan lesz Pirinyó Minyóból Sötétben Látó Tündér? Miként születnek a tündérek? Milyen képességeik vannak? Mivel foglalatoskodnak? Hogyan kapják nevüket? Félnek-e a sötétben? Kell-e egyáltalán félni? Miről és kinek szól a szöveg? Mit akarunk vele mondani?- ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körül az előadás.

A Sötétben látó tündér szerepét Balázs Éva ölti magára. Szomszédasszonyt, Almácskát és Sárkány egyik fejét Benő Kinga alakítja; Hajnalt, Szilvácskát és Sárkány második fejét Gecse Ramóna; Vakond bácsit, Vigyorgó törpét és Sárkány harmadik fejét pedig Bartha László Zsolt. Táltost Korpos András, Málnácskát Balog Virág, Tökmagot pedig Máthé Péter játssza. A díszlet és jelmez Csizmadia Imola (e.h.) munkája. A mozgást Liviu Matei, a zenét Veress Albert és Nagy Endre jegyzik. A rendező munkatársai: Réman Orsolya (e.h.) és Sántha Júlia (e.h.).

Az előadásról online próbanapló készül, amelyet melegen ajánlunk minden kedves gyerek és felnőtt érdeklődő figyelmébe: http://sotetbenlatotunder.blogspot.com/

Share this post

PinIt
scroll to top