Új kritériumok a kórházi beutalást illetően is

A Megyei Egészségügyi Biztosítóház legújabb tervezetének alapján, június 1.-től nem utalnak már be olyan beteget, akit otthon is kezelni lehet a problémájával.

A citynews.ro értesülése szerint, 2011. június 1.-től például a 38 fok fölötti tartós láz, folytonos vagy belső vérzés, a súlyos dezhidratált állapot, eszméletvesztés, a látás és hallás hirtelen elvesztése, valamint vérnyomás- és pulzuszavar felel meg az új beutalási követelményeknek.

Beutalható betegek lesznek továbbá azok is, akik súlyos csonttörésben, láb- vagy karbénulásban, illetve gerincoszlop sérülésben szenvednek. De már nem utalják be azokat, akik elszigetelt sérüléseket mutatnak a karok vagy a lábak táján.

A láz legalább öt napig folyamatosan kell, hogy tartson 38 fok felett – ekkor már beutalják vele a beteget, a folytonos vérzéssel bevitt pácienst pedig csak abban az esetben tartják kórházban, amennyiben nem tudják a sürgősségi osztályon megoldani a problémát.

Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere nem ért egyet a Biztosítóház által megszabott új beutalási rendszerrel. Úgy nyilatkozott, a Biztosítóháznak nem volna szabad beleavatkoznia az orvosok munkamódszerébe, és nem is kellene az Egészségügyi Minisztérium alárendeltjének lennie.

Share this post

PinIt
scroll to top