Új sugárterápiás bunker épül a Maros Megyei Klinikai Kórház számára

A megyei tanácsosok a mai tanácsülésen hagyták jóvá az új bunker és a sugárkezelésekhez szükséges laboratóriumok építésére vonatkozó beruházást, amely a megye tulajdonában lévő és a megyei kórház által adminisztrál ingatlan közelében fog megvalósulni.

Új sugárterápiás bunker épül a Maros Megyei Klinikai Kórház számára

Az Egészségügyi Minisztérium az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank finanszírozásával idén sugárterápiás eszközöket vásárol több hazai kórház számára, köztük a Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó onkológiai klinika részére is. Az eszköz használatához azonban szükséges egy új sugárterápiás központ kialakítása egy vagy két bunkerrel és a kezelésekhez szükséges kapcsolódó helyiségekkel. Az új kezelőközpont egy 682 négyzetméteres felületen fog megépülni az onkológiai klinika közelében.

Új versenytárgyalást ír ki a megyei tanács a kerelőszentpáli mechanikai-biológiai kezelőállomás működtetésére

Múlt év szeptemberében a megyei önkormányzat már kiírt egy licitet a kerelőszentpáli mechanikai-biológiai kezelőállomás működtetésére, de egyetlen cég sem nyújtott be ajánlatot, noha az eljárás során több kereskedelmi társaság is érdeklődött a kezelőállomás iránt és helyszíni látogatáson is voltak. A korábbi versenytárgyalás lezárása után a megyei tanács szakosztálya újraelemezte és módosította a dokumentációt. A kiegészítés értelmében az önkormányzat és az Ecolect Maros Közösségi Fejlesztési Társulás segítséget nyújt majd a leendő működtetőnek abban, hogy a kezelőállomásra beérkezzen az évi 65 ezer tonna hulladék, illetve hogy tartani tudják a teljesítménymutató esetében megszabott értéket, a feldolgozott hulladék tömegének 19 százalékkal való csökkentését. Ez utóbbi mutatót csak az átmeneti időszak lejárta után kell teljesíteniük, miután a teljes megyei hulladékrendszer működőképes lesz. A dokumentáció módosítására vonatkozó határozatot megszavazta a tanács, így a megyei tanács hamarosan új versenytárgyalást indít a kezelőállomás működtetésére.

88 millió lejjel egészítik ki a fejlesztésekre fordítható alapokat

A ma elfogadott határozat értelmében az elmúlt évből hátra maradt 138 millió lejes költségvetési többletet fejlesztésekre és a működési költségek fedezetére fogja fordítani idén a Maros Megyei Tanács. Az összegből 88 millió lejt beruházásokra csoportosított át az önkormányzat, 50 millió lejjel pedig a működési költségekre szánt alapokat egészítik ki.

Aktualizálták a megyei menetrendszerinti buszjáratok programját

A megyei közszállítási program aktualizálása érdekében több polgármesteri hivatal is kérést nyújtott be a helyi járatok számának vagy menetrendjének változtatását kérve, illetve új járatok indítását javasolva. A beérkező kéréseket tavaly októberben összegezte és egy gyűlés keretében megvitatta, amelyen részt vettek a Maros megyében engedéllyel rendelkező közszállítási cégek képviselői is. A megbeszélés eredményeképpen 8 útvonal esetében módosul a járatok száma, és további 11 járat esetében is különböző módosítások lesznek. Két új járat is indul a Marosvásárhely-Koronka-Vácmány útvonalon, illetve Dicsőszentmárton és Küküllődombó között. A megyei közszállítási program letölthető a Maros Megyei Tanács honlapjáról.

A mai tanácsülésen elfogadásra került két a megyei tanács működésére vonatkozó jelentése is, a megyei tanács elnökének 2017-es évi jelentése, valamint a megyei tanács szakbizottságainak a jelentése. A dokumentumok elérhetők a megyei tanács honlapján.

Share this post

PinIt
scroll to top