Új vezetője van a marosvásárhelyi Teleki Tékának

Lázok Klára marosvásárhelyi könyvtáros személyében új vezetője van a Teleki Tékának, amely az elmúlt évszázadok európai könyvkultúrájának egyik leggazdagabb erdélyi gyűjtőhelye.

A Maros megyei könyvtárhoz tartozó Teleki-Bolyai könyvtár vezetői posztja a nyáron üresedett meg azt követően, hogy Spielmann Mihály történész és író, a téka volt vezetője nyugdíjba vonult. A megyei könyvtár versenyvizsgát írt ki a posztra, amelyet Lázok Klára, az intézmény munkatársa nyert meg – íja a Népújság.

Lázok Klára az újságnak elmondta, hogy az elmúlt években a téka alkalmazottjaként több projektet irányított, így például sikerült összegyűjteni a szükséges pénzt az érintőképernyős berendezések megvásárlására. Az intézményvezető terve szerint ugyanis a könyvtár jövő nyáron lezáruló felújítása során technikailag korszerűsítik az olvasótermet és a kiállítási tereket, és üzembe helyezik az említett érintőképernyős információs rendszert.

Az intézményvezető célja, hogy megközelítsék a nyugati múzeumok szintjét és olyan kiállításokat szervezzenek, amelyek – amennyire a tárgyak jellege megengedi – az eddiginél interaktívabbak legyenek. Lázok Klára szerint a korszerűsítés mellett nagyon fontos a téka hagyományos jellegének megerősítése, vagyis az olvasók kiszolgálása és a kutatók munkájának elősegítése.

A Teleki Téka jelenleg általános felújítás alatt áll, a munkálatok a volt intézményvezető mandátuma alatt kezdődtek. Befejeződött már a külső felújítás, jelenleg az épület belső restaurálása zajlik. Lázok Klára kiemelt céljának tekinti a könyves kultúra népszerűsítését is, ennek érdekében különböző rendezvényeket terveznek, így például könyvvásárt is.

Az 1802-ben megnyitott Teleki Téka törzsanyagát két nagyobb könyvgyűjtemény, a Teleki Téka és a Bolyai Könyvtár képezi, amelyeknek jelenleg mintegy 205 ezer kötete van.

MTI

Share this post

PinIt
scroll to top