Újabb átverés a Facebookon

Közel 12 ezer személy dölt be országszerte a Facebook közösségi hálón terjedő újabb átverésnek.

Valamennyiük azt hitte, ha lájkolja a Concurs Orange România oldalt, és megosztja az ott szereplő okostelefonok, iPad-ek fényképét, egy nyereményjátékra nevez be. Hát nem, épp ellenkezőleg!

A Concurs Orange România profilja kamu, mint ahogy a nyereményjáték is. Az oldal készítőinek ugyanis semmi közük a telekommunikációs céghez, és csupán azzal a céllal bolondították a jóhiszemű felhasználókat, hogy hozzáférjenek a személyes adataikhoz.

Ezzel még nem is volna akkora gond! Viszont a „Like+Share” utasítást követve, a csapdába esett facebookozók nemcsak fölösleges üzeneteket kapnak a falukon, hanem még egy-két vírust is összeszedhetnek.

„Orange România îți dă șansa să câștigi un Samsung Galaxy II, trebuie doar să dai Like + Share. Succes!” – így szól a téves, de annál kecsegtetőbb szöveg a kamu-oldalon, ami sokakban keltette fel az érdeklődést. Ugyanis nem kerül nagy erőfeszítésbe megosztani egy fotót egy ekkora nyereményért. A szomorú dolog csak az, hogy nem létezik semmilyen verseny és nyeremény sem!

Az  Orange România egy sajtóközleményt tett közzé, amelyben kihangsúlyozza, a fenti versenyt nem ő kezdeményezte és szervezte. Az átverést a Bitdefender leplezte le, amely azt tanácsolja a közösségi hálók felhasználóinak, a csapdák elkerülésére vegyenek igénybe különböző védekező alkalmazásokat, amelyeket ingyen is használhatnak.

Illetve, amennyiben hasonló játékokon vennének részt, nem árt, ha előtte a felhasználók ellátogatnak a felajánló cég hivatalos honlapjára, ahol 100%-ban leellenőrizhetik a hír valódiságát – tanácsolják a szakemberek.

Share this post

PinIt
scroll to top