Újabb felfedezések a Középkori Várban

A marosvásárhelyi Középkori Vár területén zajló felújítási munkálatok során újabb rendkívüli leletekre bukkantak. Ezúttal egy 17. századból származó bejárati kaput, illetve egy 16. századi lakóház falait találták meg a régészek.

Ezek a leletek a város egykori lakóiról árulkodnak, és igazi 17. századi hangulatot keltenek – a maguk valós voltában, ugyanis a szakemberek rekonstruálni szeretnék azt, amire bukkantak.

A lakóházat azért építenék vissza az eredeti formájára, hogy rálátást mutasson a turistáknak arra, hogyan nézett ki egy erdélyi házikó több száz évvel ezelőtt. A megtalált kapu pedig hamarosan a Vár északi bejáratául fog szolgálni.

A tervezők ugyanakkor egy lengőhidat is építenek majd a vár régi bejáratához (a Rózsák tere felől), amely szintén a kor jellegzetességeként szolgál.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója a felfedezések kapcsán úgy nyilatkozott, tudatában voltak a kapu létezésének, viszont azt nem tudták, hogy ennek milyen szerkezete, felépítése lehetett. A maradványait azonban megtalálták a Vár-sétány felőli kijáratnál, ezt pedig alapul használják majd az újjáépítéshez.

Ugyanakkor, az információs központként szolgáló épület felemelése során egy lakóház falaira leltek. Ebben az a rendkívüli, hogy valószínűleg az első marosvásárhelyi házat sikerült megtalálni, vagy ha nem is, akkor a legrégebbit – folytatta a múzeumigazgató.

A ház homlokzata az akkor még létező Cozma utca felé nyúlik, amelyet a 17. században számoltak fel, amikor a Várat falait megépítették – hivatkozik a történelmi adatokra Soós Zoltán. Ebben a zónában még rátaláltak egy ház nyomaira, a kettő közül az egyiket pedig újból felépítik. Az igazgató hozzátette, a lakóházak valamelyikében biztosan egy bronz-megmunkáló kézműves lakott, következtetve a környéken talált régészeti leletekre.

A lengőhídról Soós elmondta, ugyanabból a célból kerül megépítésre, mint amilyent szolgált a 17. században. Nappal járható lesz, estére pedig felhúzzák. Abban az időben a vár lakóit ezzel a módszerrel óvták a zsiványoktól, most azonban a középkori hangulat megteremtését fogja a leginkább szolgálni – részletezte Megyei Múzeum igazgatója.

Forrás és fotó: citynews.ro

Share this post

PinIt
scroll to top