Újabb megbízást kapott Frunda György az Európa Tanácstól

A politikust felkérték, hogy írjon jelentést az emberi jogok védői szerepének megerősítéséről az Európa Tanács tagállamaiban.

Frunda György szenátort az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés (APCE) Jogi– és emberjogi bizottságának raportőrévé jelölték a szeptember 6-ai ülésen – írja a frunda.ro. A majdani jelentés az Európa Tanács 47 tagállamában az emberjogi jogvédők szerepének megerősítéséről, illetve a biztonságukat szolgáló intézkedések megerősítéséről számol be.

A tagállamok zömében megteremtették azokat a feltételeket, amelyek segítik az emberi jogvédők munkáját, lehetővé teszik az egyének, csoportok és szervezetek számára, hogy a törvények alapján, a nemzetközi normáknak megfelelően szabadon fejtsék ki az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelmét elősegítő tevékenységüket.

Ezzel szemben az Európa Tanács bizonyos országaiban az emberi jogvédők az életüket veszélyeztetik, gyakran esnek jogsértések, fenyegetések és támadások áldozatául, ezért ezeknek az emberi jogvédőknek megkülönböztetett figyelemben kell részesülniük.

Mint ismert, Frunda legutóbb Oroszországról készített jelentést Andreas Gross képviselőtársával közösen a 2005 és 2012 közötti időszakra, amelyet éppen a napokban fogadott el az Európa Tanács monitoring bizottsága úgy, hogy eddig példátlan módon az orosz és a grúz képviselők is megszavazták a dokumentumot. Frunda Györgyöt idén január 24-én öt jelölt közül a Jogi és emberjogi bizottság első alelnökévé választották. A politikus dolgozta ki és terjesztette elő a Kiegészítő jegyzőkönyv-tervezetet az Emberi Jogok Európai Egyezményéhez is.

Forrás: mediatica.ro

Share this post

PinIt
scroll to top