Újrarendezik a megye kórházait

Az Egészségügyi Minisztérium döntésének megfelelően április 1.-től lép érvénybe az az új törvényrendelet, amely a megye több kórházára vonatkozik. Három egészségügyi intézményt összevonnak, egyet pedig öregek otthonává alakítanak a megyében.

Ily módon a marosvásárhelyi Szív-érrendszeri és Transzplantációs Intézet a Megyei Sürgősségi Kórház keretén belül fog működni, a gernyeszegi kórházat is összevonják a Megyei Sürgősségi Kórházzal, ugyanakkor a nyárádszeredai Egészségügyi Központot a szovátai veszi majd át. Végül, a nagysármási kórház felől úgy döntött a minisztérium, hogy öregek otthonává alakíttatja.

A rendeletet Lokodi Edit Emőke, a Megyei Tanács elnöke olyan eljárásnak könyveli el, amely minden megyének előírja, hogy a kórházai kórház módjára működjenek. Ez elsősorban azt jelenti, hogy biztosítsák a sürgősségi szolgálatot, a megfelelő ágy-létszámot, a szükséges pénzügyi keretet a működéshez, valamint hogy kiszolgálják azt a térséget, amelyben tevékenykednek – nyilatkozta Lokodi Edit.

A nagysármási kórház átalakítását a Helyi Tanácsra bízza a minisztérium: az intézmény feladata az lesz, hogy március 30.-ig minden szükséges intézkedést elvégezzen a kórház öregek otthonává való alakításához.

Az Egészségügyi Minisztérium azt szeretné, hogy az ország jelenlegi 435 kórházából 182-t megszüntessen. Ezek közül 111-et összevonásos módszerrel iktatna ki a rendszerből, a megmaradt 71-ből pedig öregek otthonát létesítene.

A hatóságok mindezek ellenére azt állítják, a reformálás során nem lesznek leépítések, ami a személyzetet illeti. Az összevont kórházak esetében az alkalmazottak automatikusan áttelepülnek az új intézménybe, míg azon kórházak esetében, amelyeket öregek otthonává alakítanak, a személyzet továbbra is ott dolgozhat.

Nem merült feledésbe az Egészségügyi Kutatási Központ létesítése sem, amelyet az önkormányzat az IBM Research vállalattal közösen hozna létre Marosvásárhelyen, az Aeroclub területén: a felek ebben a hónapban fogják aláírni a közreműködési szerződést. Az IBM azért választotta Marosvásárhelyt a központ felépítésére, mivel városunk nemcsak szakmailag tapasztalt az egészségügy terén, hanem az oktatásban is jelentős szerepet játszik, hosszú idők óta.

Share this post

PinIt
scroll to top