Útjavításra pályáz az örkormányzat

A Maros megyei önkormányzat két olyan útszakaszt javíttatna meg, amely – a becslések szerint – fellendítené az idegenforgalmat a megyében. A javításra vonatkozó terveket a rendkívüli ülésen fogadták el, a szükséges pénzt pedig pályázat segítségével szereznék be az illetékesek.

Amennyiben megvalósítható lesz a projekt, leaszfaltozzák a Szászrégen-Laposnya, valamint az Erdőszentgyörgy-Bözödújfalu utakat. A munkálatok összeértéke körülbelül 95 millió lejre tehető.

Az utak rendbetételéért a megyei önkormányzat a Vidékfejlesztési és Turisztikai Minisztériumhoz nyújtotta be a pályázati dokumentációt. Az indoklásban az áll, a javításra szánt utaknak fontos szerep jut Marosvásárhely és a környék nevezetességeinek az összekapcsolásában.

Az Erdőszentgyörgytől induló úton például eljuthatunk Szovátára, Parajdra, Korondra, Firtos várromjához, a kőrispataki Szalmakalap-múzeumba, vagy az énlaki unitárius templomhoz. Ugyanakkor 17 kilométerrel rövidíthetjük le utunkat, ha Hargita megyébe indulunk, mivelhogy nem kell kerülőt tennünk Szováta irányába.

A Szészrégen-Laposnya közötti szakasz még több látnivalót érint: a laposnyai vadászkastélyt, amely Románia királyainak birtoka volt, a görgényoroszfalvi Mocsár-erdőt, a Mocsári Tölgyest, a Bornemissza család által létrehozott örgényszentimrei dendrológiai parkot, a Bornemissza-kastélyt, a görgényszentimrei református templomot és a Szent Imre katolikus templomot.

A munkálatokat két évre tervezik.

Az önkormányzat összesen 42 útjavítási projektet dolgozott ki, amely összesen 156 kilométernyi út korszerűsítését jelentené. Az akció a „10 ezer kilométer út felújítása” elnevezésű kezdeményezés része. A pályázatok benyújtási határideje május 19. A rendkívüli gyűlést pedig azért volt szükség összehívni, hogy az aktualizált gazdasági mutatókat egyeztetni tudják – adja hírül a szekelyhon.ro.

Share this post

PinIt
scroll to top