Választási hírek: Hogyan szavazzuk meg parlamenti képviselőinket?

Egyképviseleti, azaz uninominális szavazási rendszer alapján választjuk meg idén parlamenti képviselőinket. Eltérően tehát az egyéb, Romániában alkalmazott módszerektől, 2012. december 9-én nem politikai pártokra, hanem személyek neveire üthetjük majd pecsétünket.

Legtöbb esetben azonban, az egyképviseleti rendszer ellenére, mégis a politikai pártok részesülnek a voksokból – írja a citynews.ro.

Ahhoz, hogy egy jelölt a saját körzetében megnyerje a választásokat, a nevére beérkező szavazatok 50%-át, azaz felét, plusz még egyet kell elvinnie.

Amennyiben egyetlen jelöltnek nem sikerül elérnie ezt az arányt, következik a második fázis, az újraelosztás. Ebben pedig az kapja a főszerepet, hogy az adott kerületben mekkora a választási együttható. Ezen mutató szerint szabják majd meg, hogy melyik politikai pártnak, szövetségnek vagy független jelöltnek hány mandátuma lehet egy bizonyos megyén belül.

Ha kiderült, mely jelöltek vitték el a szavazatok 50+1 százalékát, a Központi Választóiroda összesíteni fogja a megmaradt voksokat, és az eredmények alapján kiad egy csökkenő listát azon jelöltek nevével, akik még versenyben maradtak.

RSS Feed Beágyazás

Legfrissebb hírek

    Az újraelosztást követően, meglepő eredmények születhetnek. 2008-ban erre többízben is volt példa, amikor az amúgy 3. és 4. helyen végzett politikusok győztesként jöttek ki a választásokon. A citynews.ro Kötő József példáját hozza, akinek 2008-ban 34 szavazatot sikerült begyűjtenie az 1724-ből, ezzel a hetedik helyet szerezve meg magának. Az újraelosztást követően pedig ő volt az, aki mégis megnyerte a mandátumot.

    Share this post

    PinIt
    scroll to top