Választások – német mintára?

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség egyetért a választások összevonásával, viszont egy vegyes szavazási rendszer létrehozását is támogatja – nyilatkozta tegnap Aradon Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, a 13 aradi vértanú emlékére szervezett ünnepi rendezvény keretén belül.

Hozzátette, számos előnye van a választások összevonásának, mint ahogyan hátránya is. A Szövetség megyei kirendeltségei már elemezték a helyzetet valamennyi megyére vonatkozóan. Voltak, akik egyetértettek, voltak, akik nem, de összességében az RMDSZ elfogadhatónak tartja ezt a megoldást – magyarázta Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök legalább három nyomós okot említett, amiért megérné az összevonást alkalmazni. Elsőként a gazdasági szempontot emelte ki, ugyanis ezzel a megoldással körülbelül 35 millió eurót takarítana meg az állam. Továbbá, a politikai pártoknak is pénzügyileg könnyebb dolguk lenne, mivel egy alkalommal tarthatnák meg választási kampányaikat – érvelt Kelemen.

Az adminisztratív szempontokra térve, Kelemen Hunor két lehetőségről beszélt. „Vagy feloszlatjuk a Parlamentet, vagy meghosszabbítjuk a jelenlegi önkormányzati tisztségviselők mandátumát. Mivel a parlamenti képviselők mandátumát az Alkotmány szavatolja, könnyebb megoldásnak tűnik az önkormányzati képviselők mandátumának meghosszabbítása” – ismertette a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor úgy véli, a jövőben érdemesebb lenne megfordítani a választások sorrendjét, azaz először az elnökválasztások, utána a helyi polgármesteri választások történjenek meg. Így a helyi koalíciók kialakulása követné az országos egyezségeket – vélekedik Kelemen.

A szövetségi elnök azt is elmondta, „a választások összevonásánál azonban sokkal fontosabb a választási rendszer kérdése”. Az RMDSZ számára nem jelentene gondot, ha a választások menete a 2008 előtt alkalmazott, megyés rendszert követné 2012-ben is. Szerinte az akkori rendszer kiegyensúlyozottnak bizonyult.

Hozzátette, „ha új elképzelések kerülnek terítékre, az RMDSZ csak egy olyan választási rendszert tud támogatni, amely biztosítja az arányos képviseletet. A mi javaslatunk az ún. német választási rendszer, amely az egyéni választókerület mellett egy országos listát is jelent, így minden egyes szavazat viszontlátható egy-egy mandátumban, tehát egyetlen magyar szavazat sem veszik el” – jelentette ki Kelemen Hunor, azzal folytatva, hogy a választási rendszerről idén ősszel még tárgyalni fognak, végső döntésre pedig az év végéig kerül sor.

Forrás: rmdsz.ro

Share this post

PinIt
scroll to top