Válságos helyzetben a Hematológiai és Csontvelő-átültetési Klinika

Az intézmény vezetősége szerint sivár jövő elé néz a kórház. Idén ugyanis minimális összeget kaptak a szükséges gyógyszerek biztosítására, és a személyzet szempontjából is válságos a helyzet.

Dr. Benedek István, a klinika főorvosa úgy nyilatkozott, tavaly 9 millió lejt költöttek gyógyszerekre, idén viszont csak 703 ezer lejt utaltak a kórháznak erre a célra. Hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy kevés pénz áll a klinikák rendelkezésére, de ekkora összeggel képtelenség fenntartani az intézményt.

Szakmailag a Hematológiai és Csontvelő-átültetési Klinika felér bármely nyugati kórház teljesítményével: 1990 óta ugyanis több mint 200 sikeres csontvelő-átültetést hajtottak végre Marosvásárhelyen – egészítette ki az orvos. Személyzet szempontjából azonban nagy a hiány: jelenleg két orvos végzi azt a munkát, amelyet nyolcnak kellene végeznie – magyarázza Benedek István. Tavaly 700 beutalást számláltak, közel 3700 betegek vizsgáltak meg, és több mint 40 csontvelő-átültetést hajtottak végre, ketten – panaszkodik a főorvos.

Visszatérve a finanszírozásra, a Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, Florin Gomotârceanu szerint egyáltalán nincs ok panaszra a Hematológiai Intézetben. Ellentmondva dr. Benedek Istvánnak úgy nyilatkozott, a jelenlegi gyógyszerkészletek még négy hónapig elegendőek, ugyanakkor mindazon személyek, akik ehhez a klinikához fordulnak, minőségi egészségügyi ellátásban részesülhetnek.

Share this post

PinIt
scroll to top