Végre hozzálátnak az Azomaros ülepítőjének a rehabilitálásához

A marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal beadta a kérést a környezetvédelmi engedély kibocsátásáért, amelynek értelmében felszámolhatják az Azomaros vegyikombinát volt ülepítő medencéjét.

Mint ismeretes, 2011. év elején a medence az önkormányzat tulajdonába került. A birtokoscsere annak érdekében történt, hogy a hivatal közpénzekre pályázhasson az ülepítő ökologizálásának céljából.

A medence használatát 2006-ban szüntette be az üzem. Itt közel 1 millió 200 ezer tonna vegyi hulladék gyűjt össze, amelyek a műtrágyagyártás folyamatából maradtak vissza.

A projekt kivitelezése jelenleg az engedély megszerzésének fázisában tart, amelyet ha megkap az önkormányzat, hozzá is láthatnak a munkálatokhoz. Számítások szerint, az ülepítő ökologizálása meghaladja a 20 millió eurót. Ezt az összeget uniós pénzalapokból fedezik a városvezetők.

A kivitelezési határidő 2012. év vége. Amennyiben ezt meghaladnák, az Azomaros komoly pénzbírságra számíthat. A munkálatok lezárását követő 30 évben pedig a területet megfigyelés alatt tartják majd a vegyikombinát képviselői.

Share this post

PinIt
scroll to top