Vélhetően egy nagy és mély földrengés következik be Vrancea térségben

Vélhetően egy nagy és mély földrengés következik be az elkövetkező időszakban Vrancea térségben – állítja Gheorghe Mărmureanu.

foldrenges_antena3.roAz Országos Szeizmológiai Intézet tiszteletbeli igazgatója szerint a várható földmozgás inkább Moldova keleti részét veszélyezteti, Bukarestre nézve nem jelent nagy veszélyt.

Az eddigi mérésekre alapoz Mărmureanu elmondta, a rengés hasonló lehet az 1940-es vagy 1802-es évi földrengésekhez. Az említett két földmozgás a Richter skála szerint 7,7 illetve 7,9 erősségű volt. A veszélyeztetett térségekként Mărmureanu Moldova keleti részét, Tulceat és az ukrajnai Odesszát nevezte meg.

Úgy véli Jászvásárt kevésbé, Bukarestet pedig még kevésbé fogja érinteni a földrengés. Mărmureanu hozzátette: a Richter skála szerinti hetes erősségű földrengések még nem feltétlenül okoznak anyagi károkat vagy követelnek áldozatokat.

Az elmúlt időszakban egyébként több alkalommal is rengett a föld Vrancea és Galati megyékben, a rengések némelyike Bukarestben, de Bulgáriában és Moldova Köztársaságban is érezhetőek voltak. A földtani intézet műszerei két hét alatt itt több mint száz, 1-3 fokozatú rengést észleltek.

Forrás: marosvasarhelyiradio.ro

Share this post

PinIt
scroll to top