Véradásra szólítják fel a marosvásárhelyieket

Öt napon át, azaz hétfőtől péntekig tart az a kampány, amelyben véradásra szólítják fel a marosvásárhelyi lakosságot, ezzel pedig életet mentsenek.

A Megyei Vértranszfúziós Regionális Központ “Adj vért! Légy hős!” nevű kampányára minden marosvásárhelyit várnak, aki: 18 és 62 év közötti, súlya eléri a 55 kg-ot nőknél és a 60 kg-ot férfiaknál, ne legyen magas vérnyomása, semmilyen betegségben nem szenved (hepatitisz, TBC, szifilisz, malária, epilepszia, fekély, cukorbetegség, szívbetegség, bőrbetegség, paizsmirigy-betegség, vérszegénység, gripa), az utóbbi hónapokban nem szenvedett műtéti beavatkozást, nőknél kizáró ok a terhesség, vagy a menstruáció.

24 órával a véradás előtt nem szabad zsíros ételeket fogyasztani, valamint alkoholt. Hogy a véradás megfelelő menetben zajlódhasson a véradó véradás előtti este pihenje ki magát, ne egyen túl sokat, étkezése vasban gazdag élelmiszereket tegyen ki, kerülje a zsíros és pirított ételeket. E helyett fogyasszon sovány húst, halat, zöldséget, igyon sok vizet és kerülje a koffeines italokat.

Share this post

PinIt
scroll to top