Veszélyben a Belvedere?

A szakemberek véleménye szerint, egy földcsuszamlás vagy emberi tévedés is elegendő ahhoz, hogy a marosvásárhelyi Belvedere lakónegyed, valamint Kissármás eltűnjön a föld felszínéről. Mindez azért, mert mindkét lakott terület túlságosan közel van a város területén lévő, földgáz-tartalékokat biztosító szondákhoz.

Az építkezési engedélyeket legális úton adták meg a fenti területek esetében, csak az jelenti a gondot, hogy a kibocsátásuknál nem veszik számításba az ott való építkezés és élés veszélyeit.

Laurenţiu Cincea, a Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője szerint, Marosvásárhelyen sajátos problémát jelent a gázszondák körüli terület benépesítése. Az oda épített lakóházak és tömbházak ugyanis nagy esélyt jelentenek egy lehetséges baleset – robbanás vagy tűzvész bekövetkezéséhez.

Elegendő egy földcsuszamlás, földmozgás avagy emberi tévedés, a baj könnyen megtörténhet, a gáz veszélyét figyelembe véve. A robbanás vagy a tűz pedig mindent elpusztítana a környéken.

A felügyelőség vezetője továbbá úgy nyilatkozott, korlátozni kellene a létesítmény körüli építkezést, és tiszteletben kellene tartani azt a megengedett, biztonságos távolságot a szondáktól, amely nem jelentene már veszélyt egyetlen emberi életre sem. Tévedések bármikor történhetnek a kitermelés folyamatában, a természeti katasztrófákat pedig szintén nem lehet előrelátni – emiatt lenne indokolt a fokozottabb figyelem és korlátozás, a vezető véleménye szerint.

Sajnos nem létezik törvény, amely megszabná a határt a környéken való építkezésben. A marosvásárhelyi tűzoltóság pedig igyekszik elvégezni a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy az esetleges katasztrófa legalább emberi hibából ne következzen be.

Share this post

PinIt
scroll to top