Veszteséget hozott az ülepítő-üzlet

Az önkormányzat és a török vezetés alatt lévő Azomaros vegyi kombinát adásvételi tárgyalásai lezárultak. Az önkormányzat azonban vesztesként távozott az ülésről: 500 ezer euróval juttatott kevesebbet az Azomaros a megígért 2 millió euró helyett.

Ezelőtt két évvel a vegyi kombinát olyan ajánlatott tett a város önkormányzatának, hogy a rendelkezésére bocsátja az ülepítőt, és még 2 millió eurót ad a Polgármesteri Hivatal városfejlesztő projektjei számára. De a pénz megadásának pillanatában csak 1 millió 500 ezer eurót fizetett a kombinát az önkormányzatnak.

Molnár Gábor, helyi tanácsos több kollegája nevében is kifejezte felháborodását a végkifejlet miatt. Állítása szerint számon fogja kérni a jegyzőkönyveket, amelyek az adásvétel során íródtak. Az összeget ugyanis túl kicsinek véli, továbbá úgy nyilatkozott, követeli az eredeti megállapodás betartását. Az önkormányzat ugyanis elvállalta, hogy segít az Azomarosnak azáltal, hogy uniós pénzalapokat pályáz meg az ülepítő ökologizálásához, illetve hogy el is végzi annak hatástalanítását. De akkor elvárja cserében, hogy a kombinát is betartsa az ígéretét. Vagy ha nem, intézze el ő maga, saját pénzforrásokból – érvelt Molnár.

Bakos Levente tanácsos azonban azt állítja, az Azomaros nem hajlandó kipótolni az összeget az elmaradt 500 ezer euróval. Több fordulója is volt az adásvételi tárgyalásnak, de a kombinát vezetősége nem tágított a döntésétől – tette hozzá Bakos.

Claudiu Maior alpolgármester ésszerű magyarázattal állt elő az ügyben, úgy nyilatkozva, a kombinát azért nem hajlandó megadni a teljes összeget, mivel az önkormányzat nem fog hozzájárulni egyetlen banival sem az ülepítő ökologizálásához. Csupán megnyeri a szükséges pénzt, annak kipótlását viszont maga a kombinát állja majd, és nem tetszik az neki, hogy a Polgármesteri Hivatal tavat is kap, na meg pénzt is, semmiért cserébe.

Végeredményben, a Polgármesteri Hivatal 1500000 euró és egy 30 hektárnyi ülepítő-medence tulajdonosa, amelyet az Azomaros 2006-ban zárt be. Megsaccolva, közel 1 millió 200 ezer tonnát nyom az itt felhalmozott kémiai anyag és vegyi hulladék. Az ökologizáláshoz mintegy 20 millió euróra lenne szükség, amelyet az önkormányzat uniós pénzforrásokból szeretne megszerezni. A munkálatokat 2012-ig be kell fejezniük, mert ha nem, az Azomarost szigorúan büntetik majd.

Azonban ha valóra válik a terv, Marosvásárhely 30 hektárnyi zöld övezettel gazdagodik.

Share this post

PinIt
scroll to top